İklim verilerinin veri analizi metotları ile incelenmesi
Analysis of climate data using data analysis methods
  1. Tez No: 970614
  2. Yazar: CİHAN GEÇİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji performans analizi, Enerji verimliliği, Isıl analiz, Veri analizi, Energy performance analysis, Energy efficiency, Data analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Trakya ve Marmara Bölgesi'nin kritik şehirlerinden Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya illeri için 2020-2024 yılları arasındaki meteorolojik verileri kullanarak Tipik Meteorolojik Yıl (TMY) verisi oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden temin edilen 5 cm ve 50 cm toprak sıcaklığı, saatlik güneşlenme süresi, saatlik güneşlenme şiddeti, saatlik küresel güneş radyasyonu, nispi nem, ortalama ve saatlik rüzgar hızı ile yönü, saatlik sıcaklık ve maksimum rüzgar hızı gibi parametreler kullanılmıştır. TMY verileri, enerji sistemleri tasarımı, iklimlendirme yükü hesaplamaları ve bina performansı analizleri için büyük önem taşımaktadır. Bu tezde, TMY verisi oluşturma sürecinde uluslararası literatürde yaygın olarak kabul görmüş Finkelstein-Schaefer Ashrae ve Jiang gibi farklı parametre ağırlıklandırmaları içeren üç metot kullanılmıştır. Elde edilen TMY sonuçları, her bir şehir için yıllık ve aylık bazda meteorolojik karakteristikleri ortaya koymuştur. Oluşturulan TMY verileri üzerinde, binaların enerji ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla iki temel metot olan Degree-Hours (Derece-Saat) Yöntemi ve Degree-Days (Derece-Gün) Yöntemi uygulanmıştır. Bu analizler, bölgesel ısıtma ve soğutma yüklerinin anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca, meteorolojik verilerin daha etkin kullanımı için iki saatlik aralıklarla Bindata Metodu ile veri düzenlemesi yapılmış ve bu düzenlemenin sonuçlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu tez, belirtilen şehirler için güncel meteorolojik verilerle oluşturulan TMY verileri sunarak, bölgedeki enerji verimliliği çalışmaları, yenilenebilir enerji sistemlerinin optimizasyonu ve iklimlendirme sistemlerinin tasarımı için güvenilir bir referans veri tabanı sağlamanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to generate Typical Meteorological Year (TMY) data for critical cities in the Thracian and Marmara Regions of Turkey: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, and Sakarya, using meteorological data from 2020 to 2024. The study utilized parameters obtained from the Turkish State Meteorological Service, including 5 cm and 50 cm soil temperature, hourly sunshine duration, hourly sunshine intensity, hourly global solar radiation, relative humidity, average and hourly wind speed and direction, hourly temperature, and maximum wind speed. TMY data is of significant importance for designing energy systems, calculating HVAC loads, and analyzing building performance. In this thesis, the internationally recognized Finkelstein-Schaefer Ashrae ve Jiang method was employed for the TMY data generation process. The resulting TMY data revealed the annual and monthly meteorological characteristics for each city. Building upon the generated TMY data, two fundamental methods, the Degree-Hours Method and the Degree-Days Method, were applied to determine the energy demands of buildings. These analyses contributed to understanding regional heating and cooling loads. Furthermore, to enhance the effective use of meteorological data, data was rearranged using the Bindata Method at two-hour intervals, and the impact of this arrangement on the results was examined. Another crucial part of the study involved calculating dew point values, a critical parameter for assessing condensation risk and indoor comfort in buildings. Dew point values were determined using relative humidity and temperature data, referencing formulas from an international study, and subsequently analyzed on a city-by-city basis. This thesis presents current TMY data for the specified cities, providing a reliable reference database for energy efficiency studies, optimization of renewable energy systems, and design of HVAC systems in the region. The findings offer valuable insights for relevant sectors and researchers.