İş sağlığı ve güvenliği risklerinin bütünsel bir şekilde yönetilmesine ilişkin bir karar modeli tasarımı
Designing a holistic decision model for dynamic management of occupational health and safety risks
  1. Tez No: 970613
  2. Yazar: BEYZA BERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SELİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel gürültü, Makroergonomi, Mesleki risk, Metal döküm, Metal tozları, Riskten korunma, Türkiye Cumhuriyeti, Yapay aydınlatma, Yaralar ve yaralanmalar, Yüksek sıcaklık, Industrial noise, Macroergonomy, Career risk, Metal casting, Metal powders, Protection from risk, Turkish Republic, Artificial lighting, Wounds and injuries, High temperature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, metal sektöründeki yüksek ölümlü iş kazası oranlarını azaltmak için nicel ve nitel veri entegrasyonuna dayalı dinamik bir risk yönetim modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ağır makine kullanımı, gürültü, toz maruziyeti ve sıcak ortamlar gibi risk faktörleri metal sektörünü yüksek riskli endüstriler sınıfına sokmaktadır. Çalışma, Ege Bölgesi'ndeki ana metal sanayi ve fabrikasyon metal ürün işletmelerinde iki fazlı bir yaklaşımla yürütülmüştür. Birinci fazda ELMERI ölçeği kullanılarak elde edilen bulgular; iş hijyenine yönelik olarak gürültüyü, hava kalitesindeki bozukluğu, sıcaklık sorununu, kas iskelet sistemini olumsuz etkileyen durumların varlığını ve kişisel koruyucu ekipman kullanımındaki düşük seviyeyi ortaya koymuştur. Çalışmanın ikinci fazında kullanılan nitel yaklaşım kapsamında“iş hijyeni koşulları”,“ergonomik koşullar”,“iş kazası düzeyleri”,“riskli faaliyetler”ve“önlemlerin vadesi”başlıklarında beş ana tema belirlenmiştir. Elde edilen nitel bulgular nicel bulguları açıklamış ve bir risk yönetimi karar modeli tasarlanmıştır. Bu modele göre en riskli faaliyetler döküm ve kalıplama faaliyetleri olup, en önemli kaza nedenleri arasında insan hatası ve temelde dikkatsizlik, dalgınlık, acelecilik ve özgüven yüksekliği bulunmaktadır. Ergonomik koşullar üst ekstremite kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca, gürültü, hava kalitesi ve ortam sıcaklığına ilişkin tespitler sektördeki kronik sorunları açıklamaktadır. Alınması gereken önlemler bağlamında kısa vadede havalandırma sistemlerinin ve kişisel koruyucu donanımların iyileştirilmesi; orta vadede önlemlerin mevsimsel adaptasyona tabi tutulması ve dikkatsizlik altında yatan nedenlerin tespitinin yapılması önerilmiş; uzun vadede ise yeni teknolojilere sahip sistemlerin sektöre entegrasyonunun önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a dynamic risk management model based on the integration of quantitative and qualitative data to reduce the high fatal workplace accident rates in the metal industry. Due to risk factors such as heavy machinery use, exposure to noise and dust, and high-temperature environments, the metal industry is classified as a high-risk sector. The research was conducted using a two-phase approach in primary metal manufacturing and fabricated metal product enterprises located in the Aegean Region of Turkey. In the first phase, findings obtained using the ELMERI method revealed significant issues related to occupational hygiene. These included high noise levels, poor air quality, thermal discomfort, risks adversely affecting the musculoskeletal system, and low usage rates of personal protective equipment (PPE). The second phase adopted a qualitative approach, identifying five main themes: (1) Occupational hygiene conditions, (2) Ergonomic conditions, (3) Workplace accident levels, (4) High-risk activities, and (5) Timing of preventive measures. The qualitative findings complemented the quantitative data and led to the design of an holistic risk management decision model. According to this model, casting and molding activities represent the highest-risk operations, while the most common causes of accidents are human errors—primarily carelessness, distraction, haste, and overconfidence. Ergonomic deficiencies were found to cause upper extremity musculoskeletal disorders. Furthermore, issues related to noise, air quality, and ambient temperature were identified as chronic problems within the sector. In terms of preventive measures, short-term recommendations include improving ventilation systems and enhancing PPE usage; mid-term actions involve seasonal adaptation of preventive strategies and identifying the root causes of inattention; and in the long term, the integration of new and advanced technologies into the industry is emphasized.