Enhancing maximum power point tracking in photovoltaic systems using model predictive control and reinforcement learning
Model öngörülü kontrol ve pekiştirmeli öğrenme kullanarak fotovoltaik izleme sistemlerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 970620
  2. Yazar: HISHAM DARWISH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGAY KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif güç optmizasyonu, Enerji optimizasyon modeli, Fotovoltaik, Hibrit öğrenme, Maksimum güç noktası, Model öngörümlü denetim, Pekiştirmeli öğrenme, Simülasyon optimizasyonu, Active power optimization, Energy optimization model, Photovoltaic, Hybrid learning, Maximum power point, Model predictive control, Reinforcement learning, Simulation optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, değişken çevresel koşullar ve kısmi gölgelenme durumlarında çalışan fotovoltaik (PV) sistemlerde Maksimum Güç Noktası Takibi (MPPT) performansını artırmak için hibrit bir akıllı kontrol stratejisi önermektedir. Önerilen yöntem, Model Öngörülü Kontrol (MPC) ile Pekiştirmeli Öğrenme (RL) tekniklerini entegre ederek, MPC'nin model tabanlı öngörü kabiliyeti ile RL'nin veriye dayalı uyarlanabilir karar alma yeteneklerini birleştirmektedir. Gerçek zamanlı performansa dayalı olarak kontrolörler arasında geçiş sağlayan bir anahtarlama mekanizması, sistemin değişken koşullarda hem kararlılık hem de uyum sağlayarak çalışmasını mümkün kılmaktadır. DC-DC buck dönüştürücü ile modellenmiş detaylı bir PV sistemi üzerinde yapılan simülasyonlar, hibrit kontrol yönteminin tek başına kullanılan MPC ve RL stratejilerine kıyasla üstün performans sergilediğini göstermektedir. Hibrit yapı, küresel maksimum güç noktasına daha hızlı yakınsama, kararlı durumda daha az salınım ve enerji hasadında artış sağlamıştır. Elde edilen bulgular, öngörü ve öğrenmeye dayalı tekniklerin birleştirilmesinin PV sistemlerinin dayanıklılığını ve verimliliğini artırmada etkili olduğunu ve yenilenebilir enerji uygulamalarında akıllı kontrol sistemlerinin gelişimine katkı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes a hybrid intelligent control strategy to enhance Maximum Power Point Tracking (MPPT) performance in photovoltaic (PV) systems operating under dynamic environmental and partial shading conditions. The method integrates Model Predictive Control (MPC) and Reinforcement Learning (RL), combining MPC's model-based predictive optimization with RL's adaptive, data-driven decisionmaking. A switching mechanism enables real-time selection between controllers based on system performance, ensuring both adaptability and stability across varying conditions. The hybrid control system was implemented and tested using a detailed simulation model of a PV system with a DC-DC buck converter. Simulation results show that the hybrid approach outperforms conventional MPC and RL strategies individually, demonstrating faster convergence to the global maximum power point, reduced steady-state oscillations, and improved energy harvesting efficiency. These findings highlight the potential of combining predictive and learning-based techniques to improve the robustness and efficiency of PV systems, contributing to the advancement of intelligent control in renewable energy applications.