Lityum iyon pilleri için giyilebilir kumaşlar üzerine bor nitrür katkılı anot malzemelerin geliştirilmesi
Development of boron nitride added anode materials on wearable fabrics for lithium ion batteries
- Tez No: 970630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Li-ion Battery, Energy Storage, Wearable Technology, Anode, Boron Nitride, Li-ion Battery, Energy Storage, Wearable Technology, Anode, Boron Nitride
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Giyilebilir teknolojiler, son yıllarda önemli bir gelişim göstermektedir. Bu çalışma, bor nitrür (BN) katkılı anot malzemelerinin giyilebilir teknolojilerde kullanımını ve verimliliğini artırmayı, ayrıca dentrit oluşumunu engellemeyi amaçlamaktadır. Lityum iyon pillerde, anot bölgelerinde oluşan dentritler, performans düşüşü ve güvenlik riskleri yaratabilir. Bu çalışmada, BN gibi yüksek termal kararlılığa sahip malzemelerle bu sorunlar aşılmaya çalışılmıştır. Tekstil malzemelerinin iletkenliği, karbon siyahı, Süper P ve grafit ile artırılmış, BN/grafit karışımıyla anotlar oluşturulup kumaşlara entegre edilmiştir. Bu entegrasyon, giyilebilir elektronikler için güvenli ve verimli enerji depolama çözümleri sunma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Wearable technologies have shown significant development in recent years. This study aims to enhance the efficiency of BN-doped anode materials for wearable technologies and prevent dendrite formation. In lithium-ion batteries, dendrites formed at the anode regions can cause performance degradation and safety risks. In this study, materials with high thermal stability, such as BN, are used to address these issues. The conductivity of textile materials has been enhanced by coating them with carbon black, Super P, and graphite, and anodes have been created by blending BN/graphite mixtures and integrated into fabrics. This integration has the potential to provide safe and efficient energy storage solutions for wearable electronics