Amatör dansçılarda ve sedanter sağlıklı erişkinlerde fiziksel uygunluk ve bilişsel fonksiyonların karşılaştırılması
Comparison of physical fitness and cognitive functions between amateur dancers and sedentary healthy adults
  1. Tez No: 970637
  2. Yazar: AMIR HASSANBABAEI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE KARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, bilişsel fonksiyon, amatör dans, sedanter yaşam, Physical fitness, cognitive function, amateur dance, sedentary lifestyle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, amatör dansçılar ile sedanter sağlıklı erişkinler arasında fiziksel uygunluk ve bilişsel fonksiyonların karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Fiziksel aktivitenin yalnızca kas-iskelet ve kardiyovasküler sistem üzerinde değil, aynı zamanda bilişsel süreçlerde de olumlu etkiler yarattığı bilinmektedir. Dans, ritim, koordinasyon, hafıza ve sosyal etkileşimi bir araya getiren özel bir motor aktivite biçimi olup, bu yönleriyle hem fiziksel hem de bilişsel açıdan etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ancak, amatör dansçıların sedanter bireylerle doğrudan karşılaştırıldığı çalışmalar sınırlıdır. Araştırmaya 18–45 yaş arası toplam 70 sağlıklı birey (35 amatör dansçı, 35 sedanter) dahil edildi. Katılımcılar, fiziksel uygunluk açısından Sitting-Rising Test (SRT) ve Y-Denge Testi (YDT) ile değerlendirildi; bilişsel performans ise Stroop Testi (TBAG formu) ile ölçüldü. Veriler SPSS 25.0 programında analiz edildi, dağılıma bağlı olarak bağımsız örneklem t-testi veya Mann-Whitney U testi uygulandı ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Sonuçlara göre, dansçı grubunun SRT skorları (p=0,024), YDT anterior (p=0,001), YDT postero-lateral (p=0,001) ve YDT toplam skorları (p=0,003) sedanter gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. Stroop Testi (TBAG formu) sonuçlarında da dansçıların daha az hata yaptığı (p=0,001), daha az düzeltmeye ihtiyaç duyduğu (p=0,001) ve görevleri daha kısa sürede tamamladığı belirlendi. Bu bulgular, düzenli amatör dansın fiziksel uygunluk ile birlikte bilişsel işlevlerde de gelişim sağladığını göstermektedir. Çalışma, dansın fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarına fonksiyonel bir egzersiz yöntemi olarak entegre edilmesinin hem motor hem de bilişsel faydalar sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare physical fitness and cognitive functions between amateur dancers and sedentary healthy adults. Physical activity is known to contribute positively not only to musculoskeletal and cardiovascular systems but also to cognitive processes. Dance, as a motor activity that combines rhythm, coordination, memory, and social interaction, has been shown to support both physical and cognitive performance. However, studies directly comparing amateur dancers and sedentary individuals are limited. A total of 70 healthy adults aged 18–45 years were included in the study (35 amateur dancers and 35 sedentary individuals). Physical fitness was assessed using the Sitting-Rising Test (SRT) and Y-Balance Test (YBT), while cognitive performance was evaluated with the Stroop Test (TBAG form). Data were analyzed with SPSS 25.0 software. Depending on data distribution, independent samples t-test or Mann-Whitney U test was applied, and statistical significance was set at p<0.05. The results showed that the dancer group achieved significantly higher scores in SRT (p=0.024), YBT anterior (p=0.001), YBT postero-lateral (p=0.001), and YBT total scores (p=0.003) compared to the sedentary group. In the Stroop Test (TBAG form), fewer errors were made (p=0.001), fewer corrections were required (p=0.001), and the tasks were completed in shorter times (p=0.001) by the dancer group. These findings indicate that regular amateur dance can provide improvements in both physical fitness and cognitive performance. The study emphasizes the importance of integrating dance into physiotherapy and rehabilitation programs as a functional training method that can be used to enhance motor skills and cognitive processes.