Birinci basamağa başvuran gebelerde doğum korkusu ve kaygının doğum yöntemi seçimine etkisi
The impact of fear and anxiety of childbirth on delivery method preference among pregnant women presenting to primary healthcare services
  1. Tez No: 970638
  2. Yazar: HALİM BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER EDİRNE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, gebelik kaygısı, doğum yöntemi tercihi, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği, sezaryen doğum, Fear of childbirth, pregnancy anxiety, delivery preference, W-DEQ, caesarean section, Fear of birth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Birinci Basamağa Başvuran Gebelerde Doğum Korkusu ve Kaygının Doğum Yöntemi Seçimine Etkisi Dr. Halim BAYRAKCI Bu çalışma birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran gebe kadınlarda doğum korkusu ile gebelik ve doğuma ilişkin kaygıların, gebelerin doğum yöntemi tercihleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Denizli il merkezindeki altı farklı aile sağlığı merkezine 27 Mayıs–27 Haziran 2025 tarihleri arasında başvuran 216 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından literatür taraması sonucu oluşturulan katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, obstetrik özelliklerini ve kaygı durumlarını içeren sorulardan oluşan anket formu ve geçerliliği kanıtlanmış Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ A) aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 yazılımı ile yapılmış, parametrik ve non- parametrik testler kullanılarak istatistiksel değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar arasında sezaryen doğum oranı %53,5 olup ulusal verilerle (TNSA 2018) uyumludur. Kadın doğum uzmanları doğum yöntemi kararında gebeleri en çok etkileyen kişiler olmuştur (%67,1). Katılımcıların neredeyse yarısı doğum kararının gebe, eşi ve doktorun birlikte alması gerektiğini belirtmiştir. Bu durum hastayla ortak karar vermenin önemini göstermektedir. Gebelerde ortalama W-DEQ-A (doğum korkusu) skoru 62,25±16,05 olup orta düzeyde korkuya işaret etmektedir. Katılımcıların %6,9'u klinik düzeyde anlamlı doğum korkusu yaşamaktadır. Eğitim düzeyi, obstetrik öykü ve önceki doğum sayısına göre doğum korkusunda anlamlı fark bulunmamıştır. Gebelik ve doğuma ilişkin kaygı doğum korkusu ile güçlü şekilde ilişkilidir. Ekonomik durum doğum korkusunu etkileyen önemli bir faktördür; geliri giderinden az olan kadınlarda korku daha yüksektir. Önceki doğum yöntemine sadece doktorun karar verdiği gebelerde doğum korkusu düzeyi daha yüksektir. Prenatal gebe eğitimi, doğum korkusu üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. 6 Hiç doğum yapmamış kadınlarda kaygı düzeyi daha yüksektir, doğum tecrübesi kaygıyı azaltabilir. Gebelik kaygısı her iki grupta da yüksek çıkmasına rağmen, doğum yöntemi tercihini istatistiksel olarak etkilememiştir. Sezaryen doğumu tercih eden kadınlar arasında ağrı korkusu, en yüksek kaygı düzeyine sahip grup olup tercihte belirleyici olmuştur. Çalışmanın bulguları, doğum korkusu ve kaygının doğum yöntemi tercihini etkilediğini göstermektedir. Bu doğrultuda gebelik sürecinde kadınların doğum korkusu ile gebelik ve doğum kaygısı durumlarının erken dönemde değerlendirilmesinin, uygun bilgilendirme ve desteğin sağlanmasının önemini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar doğum korkusunun yönetiminde multidisipliner ve bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Impact of Fear and Anxiety of Childbirth on Delivery Method Preference Among Pregnant Women Presenting to Primary Healthcare Services Dr. Halim BAYRAKCI This study aimed to evaluate the impact of childbirth fear and pregnancy- related anxieties on delivery method preferences among pregnant women presenting to primary healthcare centers. This descriptive study was conducted with 216 pregnant women who applied to six different family health centers in the city center of Denizli between May 27 and June 27, 2025. Data were collected through face-to- face interviews using a questionnaire developed by the researcher based on literature review, which included questions about participants' sociodemographic and obstetric characteristics and anxiety status, as well as the validated Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ A). Data analysis was performed using SPSS 25.0 software, and both parametric and non-parametric tests were employed for statistical evaluation. The caesarean section rate among participants was 53.5%, consistent with national data (TDHS 2018). Obstetricians (67.1%) were identified as the most influential figures in delivery method decisions. Nearly half of the participants indicated that the delivery decision should be made jointly by the woman, her partner, and the physician, underscoring the importance of shared decision-making. The mean W-DEQ A score was 62.25±16.05, indicating a moderate level of childbirth fear. Additionally, 6.9% of participants experienced clinically significant fear of childbirth. No significant differences in fear levels were observed based on education level, obstetric history, or number of previous births. Pregnancy- and childbirth-related anxieties were strongly associated with childbirth fear. Economic status was a significant influencing factor; women whose expenses exceeded their income exhibited higher levels of fear. Women whose previous delivery method had been determined solely by the physician also had higher fear levels. Prenatal education did not significantly affect fear scores. Anxiety levels were higher among women with no prior birth experience, suggesting that 8 previous delivery experience may reduce anxiety. Although anxiety was high in both groups, it was not statistically associated with delivery method preference. Among women who preferred caesarean delivery, fear of pain emerged as a key determinant and was associated with the highest anxiety levels. The findings suggest that childbirth fear and anxiety influence delivery method preference. Therefore, early assessment of these psychological factors during pregnancy and the provision of appropriate information and support are essential. The results highlight the need for a multidisciplinary and holistic approach in managing childbirth-related fear.