Farklı içerikli çocuk diş macunlarının antibakteriyel ve remineralizasyon etkinliklerinin İn Vitro olarak değerlendirilmesi
In Vitro evaluation of the antibacterial and remineralization efficacy of pediatric toothpastes with different compositions
- Tez No: 970657
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SÖNMEZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel Etkinlik, Çürük, Diş Macunu, Remineralizasyon, Antibacterial Efficacy, Caries, Remineralization, Toothpaste
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda farklı aktif bileşenler içeren 5 adet çocuk diş macununun antibakteriyel ve remineralizasyon etkinliklerinin in vitro olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; 1000 ppm florür, ozon ve propolis içerikli Kids Ozon, 1000 ppm florürlü Oral B Pro-kids, 1000 ppm florür ve postbiyotik bileşen içeren Dentiste Junior Postbiotics, 1000 ppm florür ve hidroksiapatitli Curasept Biosmalto ve hidroksiapatit içeren Zubio diş macunları kullanılmıştır. Remineralizasyon etkinliği belirleme aşamasında daimi 3. molar dişlerinden oluşturulan 48 adet örneğin başlangıç mikrosertlik ölçümü yapıldıktan sonra 5 adet diş macunu ve negatif kontrol grubu olmak üzere 6 grup oluşturulmuş, her gruba 8 diş örneği dahil edilmiştir. Örneklerin 4 gün boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletilmesinden sonra tekrar mikrosertlik ölçümleri yapılmıştır. Ardından 14 gün boyunca pH siklusu uygulanmış, bu süreçte örneklere günde iki kez diş macunu uygulanarak her aşamada 37°C etüvde bekletilmiştir. Siklus sonrası mikrosertlik ölçümleri de yapılarak istatistiksel analizler tamamlanmıştır. Antibakteriyel etkinlik belirleme aşamasında Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecalis ve Candida albicans suşları kullanılarak agar difüzyon yöntemi uygulanmıştır. Suşların agarlara inoküle edilmesinden sonra kuyucuklar açılmış, bu kuyucuklara diş macunları yerleştirilerek uygun koşullarda inkübe edilmiştir. İnkübasyon süresi sonunda her diş macunu için oluşan inhibisyon zonları milimetre cinsinden ölçülerek istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda kullandığımız diş macunlarının tümü başlangıç mine çürüğü lezyonlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde remineralizasyon sağlamıştır (p<0,05). Remineralizasyon sonrası yüzey sertlik değerleri karşılaştırıldığında; Kids Ozon> Dentiste Junior Postbiotics> Curasept Biosmalto> Zubio> Oral B Pro-kids> Negatif kontrol olarak bulunmuştur. Ancak diş macunları arasında mikrosertlik değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Antibakteriyel etkinlik değerlendirmesinde tüm macunlar her bir bakteri suşunda inhibisyon zonu oluşturmuştur. Streptococcus mutans suşu üzerinde Curasept Biosmalto, sadece Kids Ozon grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek antibakteriyel etkinlik göstermiştir (p<0,05). Curasept Biosmalto, diğer macunlara göre daha yüksek antibakteriyel etkinlik göstermesine rağmen aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecalis ve Candida albicans suşları üzerinde antibakteriyel etkinlik değerlendirildiğinde macunlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Diş macunlarının tüm mikroorganizmalara karşı total antibakteriyel etkinlikleri karşılaştırıldığında ise; Curasept Biosmalto> Oral B Pro-kids> Dentiste Junior Postbiotics> Zubio> Kids Ozon olarak bulunmuştur. Curasept Biosmalto, sadece Kids Ozon grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla total antibakteriyel etkinlik göstermiştir (p<0,05). Ancak diğer macunlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda yer alan tüm macunlarının başlangıç mine çürüklerinde remineralizasyon sağladığı ve antibakteriyel etkinlik gösterdiği görülmüştür. Bu diş macunlarının çocuklarda diş çürüğüne karşı klinik etkinliklerinin kanıtlanabilmesi için ilave uzun dönem takipli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate in vitro the antibacterial and remineralization efficacy of five pediatric toothpastes formulated with different active ingredients. Materials and Methods: In our study, the toothpastes evaluated included Kids Ozon (containing 1000 ppm fluoride, ozone, and propolis), Oral-B Pro-Kids (containing 1000 ppm fluoride), Dentiste Junior Postbiotics (formulated with 1000 ppm fluoride and postbiotic components), Curasept Biosmalto (including 1000 ppm fluoride and hydroxyapatite), and Zubio (a fluoride-free toothpaste containing hydroxyapatite). To assess remineralization efficacy, 48 specimens obtained from extracted third permanent molars were subjected to baseline microhardness measurement. The samples were then distributed into six groups: five experimental groups corresponding to the respective toothpastes, and one negative control group, each comprising eight samples. Following a 4-day immersion in a demineralizing solution, microhardness was remeasured. Subsequently, a 14-day pH-cycling protocol was applied, during which the toothpastes were administered twice daily, and all specimens were maintained at 37°C. Upon completion of the cycle, final microhardness measurements were performed and data were analyzed statistically. For the antibacterial evaluation, the agar diffusion method was employed using Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecalis, and Candida albicans strains. After inoculating the agar media, wells were prepared and filled with the respective toothpaste samples, followed by incubation under standardized conditions. Inhibition zones were then measured in millimeters and subjected to statistical evaluation. Results: In our study, all tested toothpaste formulations demonstrated statistically significant remineralization of initial enamel carious lesions (p<0,05). When surface microhardness values after the remineralization phase were compared, the following descending order was observed: Kids Ozon> Dentiste Junior Postbiotics> Curasept Biosmalto> Zubio> Oral-B Pro-Kids> negative control. However, intergroup comparisons of microhardness values revealed no statistically significant differences among the toothpaste groups (p>0,05). In the antibacterial assessment, all toothpaste formulations produced inhibition zones against each tested microbial strain. With respect to Streptococcus mutans, Curasept Biosmalto exhibited a significantly larger inhibition zone compared only to the Kids Ozon group (p<0,05). Although Curasept Biosmalto showed relatively higher antibacterial activity compared to other formulations, the differences were not statistically significant (p>0,05). For the other tested strains, namely Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecalis and Candida albicans, no significant differences in antibacterial efficacy were observed among the toothpaste groups (p>0.05). When total antibacterial effectiveness across all microorganisms was considered, the ranking was as follows: Curasept Biosmalto> Oral-B Pro-Kids> Dentiste Junior Postbiotics> Zubio> Kids Ozon. Curasept Biosmalto exhibited statistically greater total antibacterial efficacy than Kids Ozon (p<0,05), whereas differences among the remaining toothpaste groups were not found to be statistically significant (p>0,05). Conclusion: All toothpaste formulations included in our study were found to exhibit remineralization potential on initial enamel carious lesions and demonstrated antibacterial activity under in vitro conditions. However, to establish their clinical effectiveness against dental caries in children, further long-term clinical trials with extended follow-up are warranted.