Mangan ve niyobyum alaşım elementlerinin FE-CR-C esaslı sert dolgu kaplamalarının mekanik özelliklerine ve korozyon davranışına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of manganese and niobium alloying elements on the mechanical properties and corrosion behavior of fe-CR-C based hardfacing coatings
  1. Tez No: 970673
  2. Yazar: MUHAMMED CAN GÜLTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÇÖMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey kaplama yöntemleri, Çukur korozyonu, Surface coating methods, Pitting corrosion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Sert dolgu kaplamalar malzemelerin sertliğini, aşınma direncini ve korozyon direncini yükseltmek için kullanılan bir yöntemdir. Kaynaklı imalat yöntemleri bu kaplamaların üretiminde kritik bir öneme sahiptir. Sert dolgu kaplama uygulaması ekonomik olması, aşınması durumunda onarılabilmesi, malzeme ömrünü uzatması ve arıza süreleri ile yedek parça stok seviyesini minimize etmesi sebebiyle oldukça verimli bir yöntemdir. Bu tezde sert dolgu kaplamaların üretiminde, ağırlıkça %40 demir esaslı dolgu teli ve %60 ferro alaşım toz karışımı metal ark kaynağı yöntemi ile ergitilerek düşük karbonlu çelik üzerine kaplanmıştır. Ferro alaşım toz karışımı, ferrokrom,ferroniyobyum ve ferromanganın farklı oranlarda eklenmesiyle oluşturulmuştur. Kaplamaların karakterizasyonunda, mikroyapı incelemeleri, sertlik, aşınma, korozyon ve kavitasyon testleri gerçekleştirilmiştir. XRD ve SEM-EDX analizleri ile oluşan fazların tayini gerçekleştirilmiştir. Mangan ilavesi ile korozyon direncinde kayda değer bir fark gözlenmezken aşınma direncinin arttığı görülmüştür. Niyobyum ilavesinin ile sertlik ve aşınma direncinde artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hardfacing is a method used to improve the hardness, wear resistance, and corrosion resistance of materials. Welded manufacturing methods are critical in the production of these coatings. Hardfacing is a highly efficient method because it is economical, can be repaired in case of wear, extends material life, and minimizes downtime and spare parts stock levels. In this thesis, in producing hardfacing coatings, 40 wt% iron-based filler wire, and 60 wt% ferro alloy powder mixture were melted by metal arc welding method and coated on low carbon steel. The ferro alloy powder mixture was formed by adding ferrochromium, ferroniobium, and ferromanganese in different proportions. For the characterization of the coatings, microstructure investigations, hardness, wear, corrosion, and cavitation tests were carried out. XRD and SEMEDX analyses were performed to determine the phases formed. With the addition of manganese, no significant difference in corrosion resistance was observed, while wear resistance increased. The addition of niobium increased hardness and wear resistance.