Farklı ıspanak genotiplerinin moleküler ıslah yöntemleri ile filogenetik analizi
Phylogenetic analysis of di̇fferent spinach genotypes using molecular breeding methods
  1. Tez No: 970674
  2. Yazar: FERİT SEMİH ANILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEVECİ, DOÇ. DR. HAYAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Karakterizasyon, Ispanak, İPBS, Moleküler Marker, Genetic Characterization, Spinach, iPBS, Molecular Marker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Genetik çeşitlilik, bitki ıslahı, çevresel streslere adaptasyon ve tarımsal sürdürülebilirlik için kritik öneme sahiptir. Yerel ve yabancı genotipler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi, genetik kaynakların korunması ve yeni çeşitlerin geliştirilmesine katkı sağlar. Bu amaçla kullanılan moleküler markörler, genetik farklılıkları klasik yöntemlere göre daha hızlı ve güvenilir biçimde ortaya koyar. Retrotranspozonlara dayalı iPBS markörleri ise yüksek polimorfizm yeteneği ile genetik çeşitlilik analizlerinde etkili bir araçtır. Bu tez çalışmasında, yurt içi ve yurt dışından temin edilen 96 ıspanak (Spinacia oleracea L.) genotipinin genetik çeşitliliği, ilk kez iPBS markörleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan 18 iPBS primerinden toplam 137 bant elde edilmiş; ortalama polimorfizm oranı %90,40, ortalama PIC (Polimorfik Bilgi İçeriği) değeri ise 0,33 olarak hesaplanmıştır. En yüksek PIC değeri 0,47 ile iPBS2237 primerine aittir. Jaccard katsayısına dayalı analizde, en düşük genetik mesafe Hollondia ile Hiemalis Cgn14167 (0,274), en yüksek mesafe ise Best off all ile Ispanak Dikenli (0,800) arasında belirlenmiştir. STRUCTURE analizi genotipleri iki ana kümeye ayırarak en uygun genetik yapı modelini K=2 olarak belirlemiş; bazı bireylerde yüksek düzeyde genetik karışım (admixtür) gözlenmiştir. PCoA ve dendogram analizleri ise genotipler arasında yüksek genetik çeşitlilik olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, iPBS markörlerinin ıspanakta genetik farklılıkları belirlemede etkili olduğunu ve bu bilgilerin gelecekteki ıslah programlarına önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Genetic diversity is of critical importance for plant breeding, adaptation to environmental stresses, and agricultural sustainability. Understanding the relationships between local and foreign genotypes contributes to the conservation of genetic resources and the development of new cultivars. Molecular markers used for this purpose reveal genetic differences more rapidly and reliably than conventional methods. Retrotransposon-based iPBS markers serve as a powerful tool for assessing genetic diversity, owing to their high polymorphic capacity and genome-wide distribution. This thesis presents the first genetic diversity assessment of 96 spinach (Spinacia oleracea L.) genotypes from both national and international origins using iPBS markers. In total, 137 bands were amplified using 18 iPBS primers, with an average polymorphism rate of 90.40% and a mean polymorphic information content (PIC) value of 0.33. The iPBS2237 primer exhibited the highest PIC value (0.47). According to Jaccard coefficient-based analysis, the lowest genetic distance (0.274) was observed between Hollondia and Hiemalis Cgn14167, whereas the greatest genetic divergence (0.800) was recorded between Best of All and Ispanak Dikenli. The STRUCTURE analysis identified two main clusters, determining K=2 as the most suitable genetic structure model; a high level of genetic admixture was observed in some individuals. PCoA and dendrogram analyses revealed a high level of genetic diversity among the genotypes. The findings demonstrate that iPBS markers are a powerful tool for detecting genetic variation in spinach and underscore their potential to significantly contribute to future breeding programs.