Çocuğu kanser olan ebeveynlerin sosyal medya kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors affecting social media use of parents of children with cancer
  1. Tez No: 970681
  2. Yazar: SEVİLAY DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Antikanser, Sağlık iletişimi, Sosyal medya platformları, Çalışan ebeveynler, Perceived social support, Anticancer, Health communication, social mediaplatforms, Working parents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Demirkol, S. (2025). Çocuğu kanser olan ebeveynlerin sosyal medya kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışma, çocuğu kanser olan ebeveynlerin sosyal medya kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki araştırma, Ocak–Nisan 2025'te Bahçelievler Memorial Hastanesi pediatrik hematoloji polikliniği, servisi ve kemik iliği nakil ünitesinde yürütülmüştür. Çalışmaya, tanı sonrası en az üç ay geçmiş, sosyal medya kullanımı aktif ve araştırmaya gönüllü 152 ebeveyn dahil edilmiştir. Anket maddelerinin kapsam geçerliliği, Lawshe (1975) tarafından geliştirilen Kapsam Geçerlilik Oranı (CVR) ile 10 uzman görüşü üzerinden değerlendirilmiş; Ayre ve Scally'nin (2014) belirttiği 0.62 kritik değerin altında kalan beş madde çıkarılmıştır. Kalan 29 madde üzerinden hesaplanan Kapsam Geçerlik İndeksi (CVI) değeri 0.93 olup, formun kapsam geçerliliğinin yüksek olduğunu göstermiştir. Revizyon sonrası form, pilot uygulamada 15 ebeveyn üzerinde denenmiş; anketin anlaşılabilirliği, yanıt tutarlılığı ve uygulama süresi test edilmiş, ardından asıl örneklemde kullanılmıştır. Veriler çevrim içi ve yüz yüze toplanmış, analizlerde tanımlayıcı istatistikler ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Ebeveynlerin yaş ortalaması 34,5±7,91 olup %40,1'i 30–39 yaş grubunda, %79,6'sı kadın ve %63,2'si çalışmayan bireylerden oluşmaktadır. Çocuklarda en sık tanı lösemi (%56,6) olup kemoterapi en yaygın tedavidir. Ebeveynlerin %77,6'sı her gün sosyal medya kullanmakta; WhatsApp (%78,9) ve Instagram (%63,8) öne çıkmaktadır. Sosyal medyanın kullanım amaçları bilgi edinme (%48) ve akran ailelerle iletişim (%38,8) olarak belirlenmiştir. Hekimler en güvenilir bilgi kaynağıdır; sosyal medya ise psikososyal destek ve deneyim paylaşımı açısından önemli bir platformdur. Çalışma bulguları, sosyal medyanın ebeveynler için hem fırsatlar hem de yanlış bilgi riski içerdiğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Demirkol, S. (2025). Determining the factors affecting social media use of parents with children diagnosed with cancer. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Child Health and Diseases Nursing, Master's Thesis. Istanbul. This study was conducted to examine the social media usage habits of parents diagnosed with cancer and the factors influencing these behaviors. The descriptive study was conducted between January and April 2025 at the pediatric hematology outpatient clinic, ward, and bone marrow transplant unit of Bahçelievler Memorial Hospital. The study included 152 parents who had been diagnosed for at least three months, were active social media users, and volunteered for the research. The content validity of the survey items was assessed using the Content Validity Ratio (CVR) developed by Lawshe (1975) based on 10 expert opinions; five items falling below the critical value of 0.62 specified by Ayre and Scally (2014) were excluded. The Content Validity Index (CVI) value calculated for the remaining 29 items was 0.93, indicating that the form had high content validity. The revised form was piloted on 15 parents; the survey's comprehensibility, response consistency, and application time were tested, and it was then used in the main sample. Data were collected online and face-to-face, and descriptive statistics and the Chi-square test were used in the analyses. The average age of participants was 34.5±7.91, with 40.1% in the 30–39 age group, 79.6% female, and 63.2% unemployed. The most common diagnosis in children was leukemia (56.6%), and chemotherapy was the most common treatment. 77.6% of parents used social media daily, with WhatsApp (78.9%) and Instagram (63.8%) being the most popular platforms. The purposes of social media use were determined to be obtaining information (48%) and communicating with peer families (38.8%). Doctors are the most reliable source of information; social media is an important platform for psychosocial support and experience sharing. The study findings reveal that social media presents both opportunities and risks of misinformation for parents.