Yaşlı bireyler için yalnızlık envanterinin Türkçeye uyarlanması
Turkish adaptation of the loneliness inventory for older adults
  1. Tez No: 970749
  2. Yazar: ABDULKADİR OKYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal yalnızlık, Yapısal geçerlik, Emotional loneliness, Construct validty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu metodolojik araştırma, Bandari ve arkadaşları (2022) tarafından geliştirilen yaşlı bireyler için yalnızlık envanterinin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Mayıs 2024 ile Aralık 2024 tarihleri arasında Hatay Serinyol 70. Yıl Aile Sağlığı Merkezine başvuran 384 katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Yaşlı Bireyler İçin Yalnızlık Envanteri ve UCLA Yalnızlık Ölçeği-V3 kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra geçerlik ve güvenirlik analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada yaşlı bireyler için yalnızlık envanteri Türkçe versiyonunun 29 maddeden oluşan 5 faktörlü bir yapıya sahip olduğunu ve maddelere ait faktör yüklerinin 0.794 ile 0.903 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Ölçeğin uyum iyiliği indeksleri χ²/df= 1.564, CFI= 0.978, GFI= 0.908, NFI= 0.943, IFI= 0.978, TLI= 0.976, RMSEA= 0.038 ve SRMR= 0.039 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, ölçeğin genel Cronbach's alfa değeri 0.951 olarak belirlenmiş ve madde-toplam puan korelasyon katsayılarının 0.494 ile 0.725 arasında değiştiği bulunmuştur. Bu doğrultuda, yaşlı bireyler için yalnızlık envanteri Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This methodological study was conducted to adapt the loneliness inventory for older adults, developed by Bandari et al. (2022), into Turkish and to determine its validity and reliability properties. The sample of the study consisted of 384 participants who applied to the Hatay Serinyol 70th Year Family Health Center between May 2024 and December 2024. Data were collected using the Personal Information Form, the Loneliness Inventory for Older Adults, and the UCLA Loneliness Scale-V3. The data were analyzed through descriptive statistics as well as validity and reliability analyses. The study found that the Turkish version of the loneliness inventory for older adults consists of 29 items with a 5-factor structure, and the factor loadings of the items ranged from 0.794 to 0.903. The model fit indices of the scale were calculated as χ²/df= 1.564, CFI= 0.978, GFI= 0.908, NFI= 0.943, IFI= 0.978, TLI= 0.976, RMSEA= 0.038, and SRMR= 0.039. Additionally, the overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was determined to be 0.951, and the item-total correlation coefficients ranged from 0.494 to 0.725. In conclusion, the Turkish version of the loneliness inventory for older adults has been shown to be a valid and reliable measurement tool.