Evaluation of carbon footprint, water footprint and menu quality indexes in food productions serving students between 5 and 14 years of age
5-14 yaş arası öğrencilere hizmet veren yemek üretimlerinde karbon ayak izi, su ayak izi ve menü kalite indekslerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 970750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN GARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürebilir Beslenme, Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi, Kalite İndeksi, Sustainable Nutrition, Carbon Footprint, Water Footprint, Quality Ind
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul'daki özel okullarda sunulan öğle yemeği menülerinin besin öğesi kalitesini ve çevresel etkilerini incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, İstanbul'daki 5-14 yaş arasındaki öğrencilere yönelik özel okullarda sunulan öğle yemeği menülerinin besin değerlerini analiz etmek, çevresel etkilerini ölçmek ve okullar arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmada, İstanbul'daki 15 özel okuldan bir haftalık öğle yemeği menüleri toplanarak içerikleri analiz edilmiştir. Menülerin besin öğeleri değerlendirilmiş ve günlük beslenme gereksinimlerine göre karşılanma oranları hesaplanmıştır. Ayrıca, karbon ve su ayak izi hesaplanarak menü kalitesi ile çevresel etkiler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma bulguları, bazı okulların öğle yemeği menülerinin beslenme gereksinimlerini tam olarak karşılamadığını ve çevresel açıdan yüksek karbon ve su ayak izine sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle protein, lif, demir ve kalsiyum açısından eksiklikler belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, menülerin çevresel etkileri ve sürdürülebilirlik açısından okullar arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Araştırma, özel okullarda sunulan öğle yemeği menülerinin besin öğesi açısından eksiklikler barındırdığını ve çevresel etkiler bakımından bazı okulların daha sürdürülebilir seçenekler sunduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, okullarda daha dengeli, besleyici ve çevre dostu menüler oluşturulması gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak, okul yemek politikalarının hem çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak hem de çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the nutritional quality and environmental impacts of lunch menus served in private schools in Istanbul. The main purpose of the study is to analyse the nutritional values of lunch menus served in private schools for students aged 5-14 years in Istanbul, to measure their environmental impacts and to reveal the differences between schools. In the study, one-week lunch menus were collected from 15 private schools in Istanbul and their contents were analysed. The nutritional elements of the menus were evaluated and their coverage rates were calculated according to daily nutritional requirements. In addition, carbon and water footprints were calculated and the relationships between menu quality and environmental impacts were analysed. Research findings show that some schools' lunch menus do not fully meet nutritional requirements and have a high carbon and water footprint in environmental terms. Especially deficiencies in protein, fibre, iron and calcium were identified. In addition, there were significant differences between schools in terms of environmental impact and sustainability of menus. The study revealed that lunch menus offered in private schools are generally inadequate in terms of nutrients and that some schools offer more sustainable options in terms of environmental impact. The findings suggest that more balanced, nutritious and environmentally friendly menus should be created in schools. As a result, it is recommended that school meal policies should be reorganised to meet the nutritional needs of children and to support environmental sustainability.