Larinks skuamöz hücreli karsinom tanılı hastalarda tedavi öncesi F-18 FDG PET/BT semikantitatif parametrelerinin prognostik faktör olarakdeğerlendirilmesi
Prognostic value of pretreatment F-18 FDG PET/CT semiquantitative parameters in patients with laryngeal squamous cell carcinoma
- Tez No: 970757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZÜLKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Laringeal neoplazmlar, Laryngeal neoplasms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, larinks skuamöz hücreli karsinomu tanısı alan hastalarda tedavi öncesi FDG PET/BT ile elde edilen semikantitatif parametrelerin (MTV, SUVmax, SUVmean, TLG) prognostik faktör olarak kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 60 LSHK tanılı hasta retrospektif olarak dahil edilmiştir. Hastaların tedavi öncesi PET/BT görüntüleme verileri, klinik ve histopatolojik bilgileri analiz edilmiştir. Metabolik yanıt, Hopkins ve Deauville skorları kullanılarak değerlendirilmiş (metabolik yanıt için ≤3, metabolik yanıtsızlık için >3) olup, skorlar bu şekilde belirlenmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizlerde Ki-Kare Testi, Student's t-Testi, Mann-Whitney U Testi, Kaplan-Meier analizi, Cox Regresyon Analizi ve ROC Eğrisi Analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Metabolik yanıt göstermeyen grup ile metabolik yanıt grubu karşılaştırıldığında, tedavi öncesi artmış MTV ve TLG düzeyleri ile metabolik yanıtsızlık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Metabolik yanıtsızlık gösteren grupta yüksek progresyon (%80) ve ölüm (%31) oranları gözlenmiştir. Klinik ve radyolojik progresyon gösteren hastalarda, progrese olmayanlara kıyasla tedavi öncesi MTV ve TLG düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Progresyon riskini öngören bağımsız faktörler arasında ileri yaş, ileri T evresi, ileri N evresi, ileri hastalık evresi ve artan MTV ile TLG değerleri belirlenmiştir. Ölüm riskini öngören bağımsız faktörler ise ileri T evresi, ileri N evresi, ileri hastalık evresi ve artmış MTV ile TLG değerleri olmuştur. SONUÇ: Bu çalışma, larinks skuamöz hücreli karsinomunda tedavi öncesi MTV ve TLG değerlerinin tedavi yanıtı, progresyon ve mortaliteyi öngörmede önemli prognostik belirteçler olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmamızda belirlenen TLG >45.5 ve MTV >3.5 mL kesim değerleri, klinik pratikte progresyon riskini değerlendirmede ve tedavi stratejilerini belirlemede yol gösterici olabilir. Volümetrik PET/BT parametrelerinin, tümörün heterojenitesini ve toplam metabolik yükünü daha iyi yansıtarak standart SUV değerlerine göre daha kapsamlı prognostik bilgi sağlama potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bu bulguların genellenebilirliğini artırmak için daha geniş hasta kohortlarında ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study sought to determine the prognostic value of pre-treatment FDG PET/CT semi-quantitative parameters (MTV, SUVmax, SUVmean, TLG) in patients with laryngeal squamous cell carcinoma. MATERIALS AND METHODS: In this retrospective study, sixty individuals diagnosed with laryngeal squamous cell carcinoma were included. The analysis involved pretreatment PET/CT imaging data alongside the patients' clinical and histopathological details. The metabolic response was evaluated using Hopkins and Deauville scores, with a score of ≤3 indicating a metabolic response and >3 indicating a lack of response. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY). The methods employed included the ChiSquare Test, Student's t-test, Mann-Whitney U Test, Kaplan-Meier analysis, Cox Regression Analysis, and ROC Curve Analysis. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant. RESULTS: In a comparison between the metabolic non-responder and responder groups, a notable link was discovered between metabolic non-response and elevated pre-treatment MTV and TLG levels. The metabolic non-responder group experienced high progression rates of 80% and a mortality rate of 31%. Patients who exhibited clinical and radiological progression had significantly higher pre-treatment MTV and TLG levels than those who did not progress. Factors that independently predicted progression risk included older age, advanced T-stage, advanced N-stage, advanced disease stage, and increasing MTV and TLG values. Similarly, factors independently associated with mortality risk were advanced T-stage, advanced N-stage, advanced disease stage, and elevated MTV and TLG values. CONCLUSION: This study highlights that initial MTV and TLG values serve as important prognostic indicators for forecasting treatment outcomes, disease progression, and mortality in laryngeal squamous cell carcinoma. The threshold values identified in our study (TLG >32 and MTV >5.6 mL) could assist in clinical practice by evaluating progression risk and shaping treatment plans. Volumetric PET/CT parameters are believed to offer more detailed prognostic insights than standard SUV values, as they more accurately represent tumor heterogeneity and overall metabolic load. Further validation through larger patient groups and multicenter studies is necessary to improve the clinical applicability of these results.