Sono-fotodinamik terapiye yönelik fotosensitizer sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of a photosensitizer for sono-photodynamic therapy
- Tez No: 970766
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anorganik kimya, Fotokimya, Sonokimya, Inorganic chemistry, Photochemistry, Sonochemistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
Özet
Fotodinamik Terapi (PDT) ve Sonodinamik Terapi (SDT) gibi alternatif kanser tedavi yöntemlerinin kombinasyonu olan Sono-Fotodinamik Terapiye (SPDT) yönelik potansiyel fotosensitizer özellikte periferal tetrakis-(4-klorotiyoçinkoftalosiyanin (II)) (4Cl4NZnPc) ve periferal tetrakis-(4-bromotiyoçinkoftalosiyanin (II)) (4Br4NZnPc) bileşiklerinin sentezi, saflaştırılması, FT-IR, kütle spektroskopi ve elektronik spektroskopi yöntemleri ile karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sonokimyasal, foto-fizikokimyasal ve sono-fotokimyasal özellikleri karşılaştırmalı olarak ölçülerek fotodegradasyon kuantum verimi, singlet oksijen kuantum verimi ve floresans kuantum verimi hesaplanmıştır. Karşılaştırmalı ölçümler sübstitüe gruptaki halojen değişimiyle elde edilen verimlerde farklılıkların gözlemlendiğini ve sono-fotokimyasal yöntemin hem sonokimyasal hem de fotokimyasal yönteme göre daha etkili terapötik etki gösterdiğini desteklemiştir. 4Cl4NZnPc ve 4Br4NZnPc gelecekte umut verici SPDT ajanlarıdır.
Özet (Çeviri)
The synthesis, purification, and characterization of the compounds peripheral tetrakis-(4-chlorothiophenylzincphthalocyanine (II)) (4Cl4NZnPc) and peripheral tetrakis-(4-bromothiophenylzincphthalocyanine (II)) (4Br4NZnPc), which are potential photosensitizers for Sono-Photodynamic Therapy (SPDT)—a combination of alternative cancer treatment methods such as Photodynamic Therapy (PDT) and Sonodynamic Therapy (SDT)—have been carried out using FT-IR, mass spectrometry, and electronic spectroscopy methods. Their sonochemical, photophysicochemical, and sonophotochemical properties were comparatively measured, and fluorescence quantum yield, singlet oxygen quantum yield, and photodegradation quantum yield were calculated. Comparative measurements revealed differences in efficiency due to halogen substitution in the substituent groups and supported that the sonophotochemical method exhibits a more effective therapeutic impact compared to both the sonochemical and photochemical methods. 4Cl4NZnPc and 4Br4NZnPc are promising future SPDT agents.