The ward method: A new method for criteria weighting
Ward metodu: Kriter ağırlıklandırma için yeni bir metot
  1. Tez No: 970767
  2. Yazar: ALİ DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Kriter ağırlıklandırma yöntemi, Çok kriterli karar verme, Criteria weighting methods, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Puanlama ve Farklarla Kriter Ağırlıklandırma (WARD) adında yeni bir kriter ağırlıklandırma metodu önerilmiştir. Çok kriterli karar verme ve kriter ağırlıklandırma teknikleri ile ilgili kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve bu alanda kullanılan farklı yöntemlerin tercih edilme sıklığı ve uygulamaları incelenmiştir. En yaygın kullanılan üç yöntem olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), En İyi-En Kötü Yöntemi (BWM) ve Aşamalı Ağırlık Değerlendirme Oranı Analizi (SWARA) seçilmiştir. Bu üç metodun ve yeni metodun nasıl çalıştığı metodoloji kısmında açıklanmıştır. Uygulama bölümünde, bu yöntemlerin işleyişi farklı senaryolarla ve örneklerle ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Özellikle, karar vericilerin sayısı, kriter sayısı ve verilen puanların iyimser ya da kötümser olması gibi faktörlerin sonuçlara etkileri incelenmiştir. Ayrıca, gerçek hayattan alınan iki önemli problem üzerinde yöntemlerin karşılaştırmalı kullanımı yapılmıştır: güneş paneli sistemlerinin yer seçimi ve elektrikli araç seçimi. Bu uygulamalarda, beş ila on karar verici ile veri toplanarak dört yöntem kullanılmış ve kriter ağırlıkları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, yöntemlerin tutarlılığı ve karar verici tercihlerini ne ölçüde yansıttığı açısından karşılaştırılmıştır. WARD yöntemi, özellikle karar vericiler arasında fikir ayrılıkları olduğunda kolektif kararı dengede tutma ve aşırı uç etkilerini azaltma konusunda avantajlar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a new criteria weighting method called Weight Assessment by Rating and Differences (WARD) is proposed. A comprehensive literature review on multi-criteria decision making and criteria weighting techniques was conducted, examining the preference frequency and applications of different methods used in this field. The three most commonly used methods Analytic Hierarchy Process (AHP), Best-Worst Method (BWM), and Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA) were selected. The methodology section explains how these three methods and the new method operate. In the application section, the functioning of these methods is demonstrated in detail through different scenarios and examples. In particular, the effects of factors such as the number of decision-makers, the number of criteria, and whether the scores given are optimistic or pessimistic on the outcomes are examined. Additionally, comparative applications of the methods are conducted on two real-world problems: the site selection of solar plant systems and electric vehicle selection. Data were collected from five to ten decision-makers, and the criteria weights were calculated using all four methods. The obtained results were compared in terms of consistency and the extent to which they reflect decision-makers' preferences. The WARD method showed advantages especially in maintaining the balance of collective decision-making and reducing the influence of extreme opinions when there are disagreements among decision-makers.