A study on the effects of outdoor window types and window film for building energy consumption
Dış mekan pencere tipleri ve cam filminin bina enerji tüketimine etkilerinin üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 970850
  2. Yazar: UTKU CAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji tüketimi, Sürdürülebilirlik, Energy consumption, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkelerin enerjiye olan talepleri dünya nüfusunun artması, teknoloji ve sanayinin gelişmesi sonucu her geçen gün giderek artmaktadır. Bu artan enerji ihtiyacı sonucu ülkeler enerji kaynağının büyük bir kısmını fosil yakıtlardan elde etmek durumunda kalmaktadır. Fosil yakıtların sınırlı olması nedeni ile bu kaynakların verimli kullanılması ve atmosfere salınan karbondioksit miktarlarının en aza indirilmesi sürdürülebilir bir dünya için son derece önemlidir. Binaların tasarım süreçlerinde hem emisyonları azaltmada hem de enerji verimliliğini artırmada malzeme ve cihazların seçimi oldukça kritiktir. Son yıllarda özellikle cam cepheli binaların yapımında büyük bir artış gözlemlenmekte olup pencere duvar oranının artması sonucu binaların ısı kaybı ve ısı kazançları artmaktadır. Bu nedenle bina bileşenlerinden en çok enerji kayıplarına sebep olan pencerelerin seçimleri dikkatle yapılmalıdır. Bu tez çalışmasında örnek bir ofis binası için ısıtma ve soğutma yük hesaplamaları Autodesk Revit ve Carrier HAP programları ile hesaplanmıştır. Sonuçların hata oranları ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Hesaplamalar 9 farklı pencere cam tipi ve güneş kırıcı film ile kaplı tek camlı pencere senaryolarını içermektedir. Çalışma sonucunda yıllık enerji tüketimlerinde ve yıllık atmosfere salınan karbondioksit miktarlarında üçlü camlı versiyonlarında %38' e varan, çift camlı versiyonlarında %16' ya varan ve film uygulandığında ise %23' e varan iyileştirme sağlanmıştır. Geri ödeme süreleri ise üçlü camlı versiyonlarında 3 ila 4 yıl, çift camlı versiyonlarında 4 ila 5 yıl, film uygulandığında ise yaklaşık 12 yıl çıkmıştır. Cam ve film seçimlerinde yatırım maliyetleri, bina kullanım amacı, diğer yapı bileşenleri ile cihazların verimliliğinin de etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy demands of the countries increase day by day because of the increase in world population and the development of technology and industry. Due to such increase in energy demand, the countries are forced to obtain most of the energy source from fossil fuels. Since fossil fuels are limited, it is of vital importance for a sustainable world to use such sources productively and to minimize the amounts of carbon dioxide released in the atmosphere. The selection of materials and equipment is quite critical in terms of both reducing emissions and increasing energy efficiency in the design processes of buildings. In recent years, a significant increase is observed especially in the construction of glass facade buildings and the heat losses and heat gains of the buildings increase because of the increase in window to wall ratio. Therefore, the selection of the windows must be carried out deliberately since they are among the components of the buildings that result in most energy losses. In this thesis study, heating and cooling load calculations for sample office building have been conducted with Autodesk Revit and Carrier HAP programs. The results have been compared with percentage error. The calculations include 9 different window glass types and single glazed window scenarios covered with solar control film. At the end of the study, an improvement of up to 38% has been achieved with triple glazed versions, an improvement of up to 16% has been achieved with double-glazed versions and an improvement of up to 23% has been achieved with the application of film in annual energy consumptions and the amounts of carbon dioxide released into the atmosphere annually. As for the payback periods, they are 3 or 4 years for triple glazed versions, 4 or 5 years for double-glazed versions, and approximately 12 years when the film is applied. It is further understood that investment costs, intended use of the building, other construction components and the efficiency of the devices are also effective in the selection of the glass and film.