Yerel tarımsal ticari ürünlerin uluslararası ticarete konu edilmesi potansiyelinin araştırılması (Fethiye örneği)
Researching the potential for local agricultural commercial products to become subject to international trade (The case of Fethiye)
  1. Tez No: 970904
  2. Yazar: AYŞEGÜL POYRAZ ŞENAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Ticaret, Tarımsal Ticari Ürün, Uluslararası Ticaret, Fethiye, Local Trade, Agricultural Commercial Products, International Trade, Fethiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tarımsal üretim faaliyetleri her coğrafyada istenilen düzeyde doğal koşullarda yapılamayan bir özelliğe sahiptir. Türkiye, coğrafyası ve sahip olduğu iklim koşulları sayesinde dünya devletleri içerisinde birçok tarımsal faaliyetin bir arada yapılabildiği ender ülkelerden biri olup stratejik öneme sahiptir. Bu nedenle tarımsal üretim faaliyeti Türkiye'nin ekonomik anlamda vazgeçemeyeceği bir sektördür. Genel olarak Muğla Bölgesi, özelde ise Fethiye ilçesi tarımsal faaliyet çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgedir. Fethiye, sahip olduğu iklim koşullarından dolayı zengin tarımsal ürün çeşitliliği yanında geleneksel üretim yöntemleriyle de dikkat çeken bir bölgedir. Bu bölgede hem ulusal hem de uluslararası ticarete konu olan tarımsal ürünler üretilmekle birlikte söz konusu ürünlerin sınırlı sayıda uluslararası ticarete konu edildiği görülmektedir. Bölgede üretime konu olan tarımsal ürünlerin sınırlı sayıda marka değerinin olduğu ve coğrafi işaretli ürün sayısının az olduğu diğer bir gerçektir. Bu coğrafyada üretilen yerel tarımsal ticari ürünler aslında dış ticarete konu edilerek daha çok katma değer elde edilme potansiyeline sahip iken hak ettiği ekonomik değeri görmemekte ve dolaylı olarak da ekonomik getirisi de düşük kalmaktadır. Fethiye ilçesinde dış ticaret potansiyeline sahip tarımsal faaliyet kapsamında üretime konu olan ürünler; yaş sebze ve meyve, endüstriyel tarla bitkileri, seracılık ve arıcılık ürünleridir. Bu tez çalışmasında amacım Fethiye Bölgesinde üretimi yapılan fakat sadece yerelde tanınmış ve uluslararası pazara konu edilmemiş tarımsal ürünlerin uluslararası ticaret potansiyelinin varlığını analiz etmektklarını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Agricultural production is a characteristic that cannot be carried out at the desired level under natural conditions in every region. Turkey is one of the few countries in the world where many agricultural activities can be carried out together thanks to its geography and climate conditions. For this reason, agricultural production is a sector that Turkey cannot do without in economic terms. The Muğla region in general, and the Fethiye district in particular, is a region rich in agricultural activity diversity. The Fethiye district, due to its climatic conditions, is a region that stands out not only for its rich agricultural product diversity but also for its traditional production methods. In this region, agricultural products that are subject to both national and international trade are produced; however, these products are only traded internationally in limited quantities. It is a fact that the agricultural products produced have limited brand value and geographical indications. While the locally produced agricultural commercial products in this region have the potential to generate more added value through foreign trade, they do not receive the economic value they deserve and, consequently, their economic returns are also low. Vegetables, fruits, industrial field crops, and greenhouse crops produced within the scope of agricultural activities in the Fethiye district are important agricultural products. The aim of this thesis is to evaluate the international trade potential of agricultural products produced in the Fethiye region but only known locally and not traded internationally.