Kare kesitli AISI430/HARDOX450 çelik çiftinin sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilebilirliği
Joinability of square section AISI430/HARDOX450 steel pair by friction welding method
- Tez No: 970930
- Danışmanlar: PROF. DR. TANJU TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik, Sürtünme kaynağı, Stainless steel, Friction welding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ürünün imalatı, malzemelerin bir noktada birleştirilmesini gerektirir. Kaynak, kalıcı bir birleştirme işlemidir ve iki türü vardır: katı hal kaynağı ve ergitme kaynağı. Ergitme kaynağında, birleştirilecek yüzeyler ergitilir ve katılaştıktan sonra metalurjik olarak birbirine bağlanır. Sürtünme kaynağı, kaynaklanmış birleştirmenin sağlamlığı, daha az enerji tüketimi ve çevre dostu olmaları nedeniyle oldukça verimli katı hal metal birleştirme yöntemidir. Bu işlemin özü, temas eden yüzeylerdeki mekanik sürtünme sonucu oluşan yüksek sıcaklıkları kullanarak malzemeleri birleştirmektir. Genellikle küçük silindirik çubuklar ve kare parçalar için tercih edilir. Çelikler, çeşitli alanlarda en çok kullanılan malzemelerdir. Farklı çeliklerin ergitme kaynağı ile birleştirilmesi, katılaşma çatlaması, geniş ısıdan etkilenen bölge (ITAB) ve zararlı fazların oluşumu gibi sorunlar yaratır. Bu sorunları aşmak için döner sürtünme kaynağı tercih edilmektedir. Bu çalışmada, AISI 430 ve HARDOX 450 çelikleri farklı devir sayıları kullanılarak sürtünme kaynağı yöntemiyle birleştirilmiştir. Kaynaklı birleştirmelerdeki yapısal farklılıklar, optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılım spektrometresi (EDS), elementel haritalama, X-Ray difraksiyonu (XRD) ve elektron geri saçılma (EBSD) analizleri ile incelenmiştir. Ayrıca, numunelere çentik darbe testi, çekme testi ve mikrosertlik testi gerçekleştirilmiştir. Çentik darbe testi sonrası kırık yüzey incelemeleri SEM ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The manufacture of the product involves the joining of alloys at a location. Welding is a permanent joining process and there are two types: solid state and fusion welding. In fusion welding, the surfaces to be joined are melted and, after solidification, metallurgically bonded together. Friction welding is a highly efficient solid-state metal joining method due to the strength of the welded joint, less energy consumption and environmental friendliness. The essence of these processes is to join materials using high temperatures resulting from mechanical friction on the contacting surfaces. It is typically preferred for small cylindrical rods and square parts. Steels are the most widely used materials in various fields. Joining different steels by fusion welding creates problems such as solidification cracking, large heat affected zone (HAZ) and formation of harmful phases. To overcome these problems, rotary friction welding is preferred. In this study, AISI 430 and HARDOX 450 steels were welded by friction welding using diverse speeds. The structural changes in the welded joints were investigated by optical microscopy (OM), scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive spectrometry (EDS), elemental mapping, X-ray diffraction and electron backscattering (EBSD) analysis. In addition, notch impact test, tensile test and microhardness test were applied to the samples. Fracture surface examinations after the notch impact test were performed by SEM.