Örgütsel psikolojik sermaye ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir hastane örneği
Examining the relationship between organizational psychological capital and job performance: A hospital example
- Tez No: 971081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş performansı, Job performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının örgütsel psikolojik sermaye ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışma, tanımlayıcı nitelikte kesitsel tipte tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini Balıkesir' de bir kamu hastanesinde görev yapan toplam 3870 çalışan oluştururken, örneklemini çalışmaya katılmaya gönüllü 438 çalışan oluşturmuştur. Anket formlarını eksik bırakan beş kişinin çıkarılmasının ardından çalışma toplamda 433 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunda; kişisel ve sosyodemografik özelliklerle ilgili sekiz ifadeye, Örgütsel Psikolojik Sermaye Ölçeğine ve İş Performansı Ölçeğine yer verilmiştir. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 26 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Öncelikli olarak ölçeklerin güvenirlik analizleri yapılmış; verilerin normal dağılım göstermesi neticesinde örgütsel psikolojik sermaye ve iş performansı ölçeklerinin demografik faktörlere göre farklı olup olmadığına dair parametrik testler yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda psikolojik sermaye ve alt boyutları ile iş performansı arasında orta seviyede, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu, iş performansı ile en yüksek ilişkinin ise özyeterlilik alt boyutu ile olduğu bulunmuştur. Psikolojik sermayenin ve tüm alt boyutların iş performansını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyodemografik özelliklerin psikolojik sermaye ve iş performansı ile arasındaki farklılık analizi sonucunda aralarında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the relationship between organizational psychological capital and job performance of healthcare workers in health institutions, is designed as a descriptive cross-sectional type. The universe of the study consisted of a total of 3870 employees working in a public hospital in Balıkesir, while the sample consisted of 438 employees who volunteered to participate in the study. After excluding five individuals who left the survey forms incomplete, the study was conducted with the participation of a total of 433 individuals. The data were collected using the face-to-face interview technique. In the survey form used in the research, eight statements related to personal and sociodemographic characteristics, the Organizational Psychological Capital Scale, and the Job Performance Scale were included. The analysis of the obtained data was conducted using the IBM SPSS 26 software package. First, the reliability analyses of the scales were conducted; as a result of the data showing a normal distribution, parametric tests were performed to determine whether the organizational psychological capital and job performance scales differ according to demographic factors. To examine the relationships between the variables, correlation and regression analysis were applied. As a result of the analyses, it was found that there is a moderate, positive, and significant relationship between psychological capital and its sub-dimensions and job performance, with the highest relationship in job performance being with the self-efficacy sub-dimension. The conclusion has been reached that psychological capital and all its sub-dimensions affect job performance. Additionally, it has been determined that there are significant differences between the sociodemographic characteristics and psychological capital and job performance as a result of the difference analysis.