Ebeveynlerin anne baba tutumları ve cinsel eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigating the relationship between parents' attitudes towards sexuality education and parental attitudes
- Tez No: 971089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET AFAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumları, Cinsel Eğitim, Cinsel Eğitimde Anne Baba Tutumları, Parenting Attitudes, Sexual Education, Parental Attitudes Toward Sexual Education, Child Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ebeveynlerin anne baba tutumları çocukların gelişim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu tezin amacı ebeveynlerin anne baba tutumlarının çeşitliliğini tespit etmek, ebeveynlerin anne baba tutumları ile cinsel eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çocukların sağlıklı cinsel gelişiminde anne baba tutumlarının önemini belirlemek, ebeveynlerin anne baba tutumları ve cinsel eğitim tutumları arasındaki ilişkinin nasıl olduğunu ve farklı demografik özelliklere sahip ebeveynlerin tutum farklılıklarını anlamak amaçlanmıştır. Tez konusu seçilirken anne baba tutumlarının çocuğun gelişimine etkisini bütüncül olarak değerlendirilmesi hususunda yapılan kısmi çalışmalara ve bulgular ışığında ebeveynlik ve çocuk gelişimi konularında hazırlanacak eğitim programlarına, destek hizmetlerine katkı sağlaması hedeflenmiştir. Çalışma, ebeveynlerin anne baba tutumlarının ve cinsel eğitim tutumlarının incelendiği ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiş ve çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında çocuğu ilkokul öğrencisi 317 ebeveynin katılım ile yapılmıştır. Veriler Anne-Baba Çocuk Yetişkin Tutumları Ölçeği B Formu (ABTÖ-B), Cinsel Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği (CETÖ), Demografik Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Ebeveynlerin anne baba tutumlarının demokratik tutuma yatkın olduğu, esnek ve açık fikirli bir yaklaşım sergiledikleri, anne baba kararlarının katı bir şekilde uygulandığı baskıcı ve otoriter tutumun ise en düşük orana sahip olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ebeveynlerin cinsel eğitime yönelik tutumlarının ölçeklendirilmesinden ise cinsel eğitimin gerekliliğine inananların çoğunlukta olduğu, anne babaların bu hususta olumlu tutum sergiledikleri gözlenmiştir. Ulaşılan sonuçlar cinsel eğitimde ebeveynlerin kaçınma tutumu gösterdiklerini de ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Parental attitudes play an important place in the development process of children. The aim of this study is to examine the types of parental attitudes and to investigate the relationship between parental attitudes and parental approaches toward sexual education. Within this study, the importance of parental attitudes on the sexual development of children was tried to examine, the relationship between parental attitudes and sexual education approaches was tried to investigate as well as the effect of different demographic characteristics among parents on these subjects. With this research topic, it was aimed to contribute to the studies about parental attitudes on child development and sexual education and it was assumed that within the light of the findings of this study psychosocial projects can be prepared about these topics. This study was conducted by a relational survey model and convenience sampling method was used. 317 parents of primary school children were included in this study during the 2023–2024 academic year. The data was collected via the Parenting Attitude Scale – Form B (PAS-B), the Attitude Scale Toward Sexual Education (ASSE), and a Demographic Information Form. The findings of this study indicated that democratic and flexible and open-minded parental attitudes had higher scores among parental attitudes while the oppressive and authoritarian attitude had the lowest rate. In the scaling of parents' attitudes towards sexual education, it was achieved that the parents who believe in the importance of a proper sexual education provided by parents are the majority. The results also revealed that the parents show some avoidance in the face of sexual education with their children.