Zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin çocuklarının cinsel gelişimi ve eğitimine yönelik bilgi düzeylerinin ve tutumlarının incelenmesi.
Investigating knowledge level and attitudes of families with mentally retarded children towards their sexual development and education.
  1. Tez No: 353280
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin engelli, cinsel gelişim, cinsel eğitim, Mentally retarded, sexual development, sexual education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Cinselliğin sır olarak saklandığı sistemli cinsel eğitim programlarına yer verilmediği ülkemizde zihin engellilerin özelliklerinden dolayı cinsel konularda yeterli ve doğru bilgi edinebilmeleri çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Zihin engellilere yönelik cinsel eğitim programları hazırlanmadan önce kendilerine en yakın kişiler olan ve cinsel eğitimi öncelikle vermesi gereken annelerin ve babaların cinselliğe, cinsel gelişime ve cinsel eğitime yönelik bilgi düzeylerinin ve bunlara yönelik tutumlarının belirlenmesi önemlidir. Bu araştırma zihin engelli çocuğu sahip ailelerin çocuklarının cinsel gelişimlerine ve eğitimlerine yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları bazı sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Zihin engelli çocuğa sahip ailelerin zihinsel engelli çocuklarının cinsel gelişimi ve eğitimine yönelik bilgi düzeylerinin ve tutumlarının ebeveynlerin cinsiyeti, yaşı, mesleği, aylık gelirleri, öğrenim durumları, sahip oldukları çocuk sayıları ile sahip oldukları zihin engelli çocuk sayıları, zihin engelli çocuklarının yaşı, cinsiyeti ve zihin engeli çocuklarının aldıkları özel eğitim süreleri değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya çıkartılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden ?Tarama Modeli? kullanılmıştır. Zihin engelli çocuğa sahip ailelerin çocuklarının cinsel gelişimi ve tutumlarına yönelik bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan araştırma Aydın ilinde özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve zihin engelli çocukların devam ettiği özel eğitim okullarında zihin engelli çocukların anne ve babalarına uygulanmıştır. Ailelerin demografik özelliklerini bulmak için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Anne-Baba Bilgi Toplama Formu? uygulanmıştır. Ailelerin zihinsel engelli çocuklarının cinsel gelişimi ve eğitimine yönelik bilgi düzeylerini belirlemek için ise ?Cinsel Sağlık Anketi? uygulanmıştır. Anket kız ve erkeklerin cinsel gelişimlerindeki farklılıklar düşünüldüğünde cinsiyetlerine göre iki şekilde oluşturulmuştur. Anne babaların zihin engelli çocukların cinsel gelişim ve cinsel eğitimine yönelik tutumları ise Sarı (2005) tarafından geliştirilen ?Cinsel Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği? ile belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin anlamlı olup olmadığı parametrik olmayan testlerden Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre ailelerin zihinsel engelli çocuklarının cinsel gelişimlerine ve eğitimlerine yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları sahip oldukları zihinsel engelli çocuklarının sayısı, cinsiyeti değişkenleri ile zihinsel engelli erkek çocuğa sahip ebeveynlerin yaşı değişkenleri açısından anlamlı bir farkın olduğu, diğer değişkenler açısından bu farkın olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country where sexuality is hidden as a secret, not given systematically sex education programs , mentally retardeds? getting real and true information is not possible because of their special features. Before preparing sex education programs for mentally retarded, it is important to determine parents? who are the closest them and primally provide sex education to them level of knowladge and attitudes towards sexuality,sexual developmant and sexual education . In this study, families? who has mentally retarded children, level of knowladge and attitudes towards their children?s sexual development and education was examined in terms of socio-demographic variables.It is revealed that the level of knowledge and attitudes of families who has mentally retarded children about their children?s sexual development and education is different or not in terms of their gender,age,occupation, monthly income,education level,number of children they have and number of mentally retarded children they have ,mentally retarded children?s age, gender and special education period of mentally retarded children. The study that was done to determine the level of knowledge and attitudes of families towards their mentally retarded children was applied to parents of mentally retarded children in special education and rehabilitation centers and special education schools in Aydın.“Parenting Information Collection Form? prepared by the researcher to find the demographic characteristic of the families was applied. ”Sexual Health Questionnaire“ was applied to determine the parents `level of knowledge towards Sexual development and education of their mentally retarded children. Questionnaire was created in two ways by thinking of differences in sexual developments between the boys and girls. The parents' attitudes towards mentally retarded children?s sexual development and sexual education was determined with ”Sexual Education Attitude Scale" developed by Sarı (2005).The data obtained in this surve y were examined whether meaningful or not with Mann Whitney-U and Kruskal Wallis That is one of the non-parametric test. According to the findings, the level of knowledge and attitudes of families towards sexual development and education of their mentally retarded children is meaningful difference in terms of the number of mentally retarded children, gender and the age of the parents who has mentally retarded boys, there is not this difference in terms of other variables.