Üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı istismarı ve ihmali ile suça yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between childhood abuse and neglect and attitudes towards crime of university students
- Tez No: 755392
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı istismarı, Çocukluk çağı ihmali, Suç, Tutum, Üniversite öğrencileri, Childhood abuse, Childhood neglect, Crime, Attitude, University students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı istismarı ve ihmali (fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal, aşırı koruma-kontrol) ile suça yönelik tutumları (şiddete yönelik tutumlar, suç davranışında bulunan kişilerle ilişkilere yönelik tutumlar, haklılık düşünceleri, antisosyal niyet) arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırma Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde öğrenim gören 575 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerden kişisel bilgilerini toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, çocukluk çağı istismar ve ihmal düzeylerini belirlemek için Bernstein vd. (1994) tarafından geliştirilen ve Şar vd. (2020) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ -33), suça yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Mills vd. (2002) tarafından geliştirilen Nergiz ve Işıklı (2019) tarafından Türkçe' ye uyarlanan“Suça Yönelik Tutumlar ve İlişkiler Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler Bağımsız Gruplar t testi, ANOVA, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Spearman Sıra Farkları korelasyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda çocukluk çağı istismar ve ihmal düzeyi ile suça yönelik tutum arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağındaki istismar ve ihmal düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde kadın öğrencilerin cinsel istismara maruz kalma düzeyi, erkek öğrencilerin ise fiziksel ihmal düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Çocukluk çağı istismar ve ihmali sosyoekonomik düzeye göre incelendiğinde düşük sosyoekonomik düzeye sahip öğrencilerin daha yüksek oranda istismara maruz kaldığı saptanmıştır. Köy yerleşim biriminde yaşayanların fiziksel ihmal düzeyleri metropolde (Ankara, İstanbul, İzmir) yaşayanlara göre daha yüksek tespit edilmiştir. Boşanmış ebeveynlere sahip öğrencilerin anne babası birlikte olanlara göre daha yüksek oranda cinsel istismara maruz kaldığı belirlenmiştir. Anne öğrenim durumu okur-yazar olmayan ve baba öğrenim durumu ilköğretim 1.kademe olan öğrencilerin daha yüksek oranda fiziksel ihmale maruz kaldıkları bulunmuştur. Çocukluk çağı istismar ve ihmal düzeyi ailesinde daha önce herhangi bir suçtan ceza alan veya tutuklanan bireylerde daha yüksek olarak görülmüştür. Suça yönelik tutum düzeyinin cinsiyete göre karşılaştırılması yapıldığında erkek öğrencilerin suça yönelik tutum düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Suça yönelik tutum düzeyi yaşa göre incelendiğinde18-19 yaş grubu öğrencilerin suç davranışına yönelik haklılık düşünceleri 22 yaş ve üzeri yaş grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Metropol yerleşim biriminde yaşamış öğrencilerin suç davranışında bulunan kişilerle ilişkilere yönelik tutum düzeyleri il yerleşim biriminde yaşamış öğrencilere göre daha yüksek bulunurken, haklılık düşüncelerinde köy yerleşim biriminde yaşamış olan öğrencilere göre daha yüksek tespit edilmiştir. Suça yönelik tutum düzeylerinin anne-baba birliktelik durumuna göre farklılaşmasına bakıldığında anne babası boşanmış olan öğrencilerin anne babası birlikte olan öğrencilere göre suça yönelik tutum düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ailesinde daha önce herhangi bir suçtan ceza alan veya tutuklanan birey bulunan kişilerin daha fazla suç davranışında bulunmuş arkadaşa sahip olduğu ve antisosyal niyet düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with 575 university students studying at Necmettin Erbakan University and Kırşehir Ahi Evran University in the 2020-2021 academic year. In the research, it was used“Personal Information Form”developed by the researcher to collect students' personal information, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ -33) developed by Bernstein et al. (1994) and adapted to Turkish by Şar et al. (2020). to determine the level of childhood abuse and neglect, The Measures of Criminal Attitudes and Associates (MCAA) developed by Mills et al. (2002) and adapted into Turkish by Nergiz and Işıklı (2019) to determine their attitudes towards crime. The data were analyzed using the Independent Groups t test, ANOVA, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Spearman Rank Differences correlation analysis. As a result of the research, a positive and significant relationship was found between the level of childhood abuse and neglect and the criminal attitudes. When the level of abuse and neglect in childhood was examined according to gender, it was found that the level of sexual abuse of female students and the level of physical neglect of male students were higher. When childhood abuse and neglect were examined according to socioeconomic level, it was found that students with low socioeconomic level were subjected to a higher rate of abuse. The physical neglect levels of those living in village settlements were found to be higher than those living in metropolitan areas (Ankara, Istanbul, Izmir). It was determined that students with divorced parents were exposed to sexual abuse at a higher rate than those whose the students with married parents. It was found that students whose mother is illiterate and whose father's education level is primary school 1st level are exposed to physical neglect at a higher rate. The level of childhood abuse and neglect was found to be higher in individuals who had previously been sentenced or arrested for any crime in their family. When the level of attitude towards crime was compared according to gender, it was seen that male students' level of attitude towards crime was higher than that of women's. When the level of attitude towards crime is analyzed according to age, it was found that the entitlement scores of the 18-19 age group students were found to be higher than the 22 and over age group. It was observed that the students who lived in metropolitan settlements had higher attitude levels towards relations with people who committed criminal behavior than those in the province while the entitlement scores were found to be higher than those of the students who lived in the village settlement. Considering the differentiation of the attitude levels towards crime according to marriage status of parents, it was determined that the students whose parents were divorced had higher attitudes towards crime than the students with married parents. It was observed that people with a family member who was sentenced or arrested for any crime before had more criminal friends and higher antisocial intention levels. Suggestions were given according to the results obtained from the research.