Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine 112 ile dış merkezlerden sevk edilen hastaların retrospektif analizi / değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of patients referred via 112emergency system from external centers to the Emergency Department of Bursa Uludağ Üniversity Hospital
  1. Tez No: 971106
  2. Yazar: SALİH KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AKKÖSE AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Sevk Zinciri, Travma Alanı, Sarı Alan, Kırmızı Alan, Emergency Department, Referral Chain, Trauma, Yellow Area, Red Area
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne 2023–2024 yılları arasında çevre il ve ilçelerdeki sağlık kuruluşlarından 112 aracılığıyla sevk edilen hastaların sevk uygunluğu ve sevk zincirinin etkinliği değerlendirilmiştir. Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı tipte planlanan araştırmaya, belirtilen dönemde acil servise sevk edilerek kabul edilen toplam 3977 hasta dâhil edilmiştir. Veriler hastane otomasyon sistemi üzerinden elde edilmiş, her hasta için yaş, cinsiyet, sevk edildiği merkez, başvuru tarihi ve saati, mesai içi/mesai dışı sevk zamanı, danışılan branşlar, acil serviste kalış süresi ve sonlanma şekli kaydedilmiştir. Hastalar kabul edildikleri alana göre yeşil, sarı, kırmızı ve travma alanı olarak sınıflandırılmış ve veriler tanımlayıcı istatistikler ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların en büyük kısmı travma alanına (n=1844, %46,3) ve kırmızı alana (n=1355, %34,1) yönlendirilmiştir. Sarı alan (n=677, %17,0) ve yeşil alan (n=100, %2,5) ise daha düşük oranlarda temsil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 50,7 yıl olup, en sık 65 yaş ve üzeri grupta yoğunlaşmıştır. Erkek hastalar (%67,0) kadın hastalara göre belirgin şekilde fazladır. Sevklerin %78,8'i mesai dışı dönemde gerçekleşmiştir. Sonuç: Bulgular, sevk sisteminin özellikle travma ve kritik hastalarda yoğunlaştığını, buna karşın mesai dışı dönemde uzman hekim ve donanım eksikliklerinin sevk oranlarını artırdığını göstermektedir. Çalışma, sevk zincirinde gereksiz sevklerin azaltılması, alt basamak kurumların güçlendirilmesi ve üçüncü basamak acil servislerin iş yükünün dengelenmesi için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the appropriateness and effectiveness of the referral system for patients transferred via the 112 Emergency Medical Services from surrounding hospitals and districts to the Emergency Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine during 2023–2024. Methods: This retrospective and descriptive study included a total of 3977 patients referred to the emergency department within the specified period. Data were obtained from the hospital automation system. For each patient, demographic information (age, gender), referring hospital, date and time of admission, in-hours or out-of-hours referral status, consulted specialties, length of stay, and final outcome (discharge, admission, transfer, or death) were recorded. Patients were categorized into four groups based on their admission area: green, yellow, red, and trauma. Descriptive statistics were used for the analysis. Results: The largest proportion of patients was admitted to the trauma area (n=1844, 46.3%) and red area (n=1355, 34.1%). Yellow area (n=677, 17.0%) and green area (n=100, 2.5%) represented smaller groups. The mean age of the study population was 50.7 years, with the highest frequency in patients aged ≥65 years. Male patients predominated (67.0%) compared to females (33.0%). Notably, 78.8% of all referrals occurred outside of regular working hours. Conclusion: The findings demonstrate that the referral system is predominantly utilized for trauma and critically ill patients, while the majority of referrals take place outside working hours due to limited specialist availability and restricted diagnostic resources in secondary hospitals. This study highlights the need to strengthen lower-level healthcare facilities, reduce unnecessary referrals, and achieve a more balanced distribution of workload in tertiary emergency departments.