Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde yapılmış endometrial biyopsilerde nomogram ve matematiksel modelleme oluşturulması
Development of a nomogram and mathematical modeling based on endometrial biopsies performed at Ankara Bilkent City Hospital
- Tez No: 971107
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial kalınlık, endometrial hiperplazi, anormal uterin kanama, endometrial biyopsi, nomogram, ROC, Endometrial thickness, endometrial hyperplasia, abnormal uterine bleeding, endometrial biopsy, nomogram, ROC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, endometrial biyopsi kararına yardımcı olması amacıyla klinik ve ultrasonografik verileri birlikte değerlendiren bir nomogram geliştirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde 01.09.2023-31.10.2024 tarihleri arasında endometrial biyopsi yapılan 3.834 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, tıbbi geçmişler, biyopsi endikasyonları ve transvajinal ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlık değerlendirildi. Çok değişkenli lojistik regresyon, ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi ve nomogram modellemesi uygulandı. Bulgular: Lojistik regresyon analizinde ileri yaş, kalın endometrium, menopozda olmak ve vücut kitle indeksi bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi (p<0,05). ROC analizinde endometrial kalınlığın 10 mm eşik değerinde AUC (Area Under the Curve) değeri postmenopozal grupta 0,812 bulundu. Geliştirilen nomogram modelinin AUC değeri 0,839 olarak hesaplandı. Duyarlılığın %100 olduğu, atipili hiperplazi ve malign olguların kaçırılmadığı 70 puanlık eşik değerde NNB (Number Needed to Biopsy) sayısı 41 olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışmada endometrial biyopsi kararında kalın endometrium, ileri yaş, menopozda olmak ve vücut kitle indeksinin anlamlı olduğu tespit edildi. Geliştirilen nomogramın endometrium için bireysel risk hesaplamasında, AUC değeri 0,839 ile iyi düzeyde tanı aracı olarak öne çıktığı izlendi. Gelecekte gerekli geliştirmeler ile nomogramın gereksiz biyopsileri azaltabileceği hatta önleyebileceği ve endometrial malignite açısından yüksek riskli olguların erken saptamasına katkı sağlayabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to develop a nomogram by integrating clinical and ultrasonographic parameters to support decision-making in endometrial biopsy. Materials and Methods: The data of 3,834 patients who underwent endometrial biopsy at Ankara Bilkent City Hospital between September 1, 2023, and October 31, 2024, were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, medical histories, biopsy indications, and endometrial thickness measured by transvaginal ultrasonography were evaluated. Multivariate logistic regression, Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis, and nomogram modeling were performed. Results: Logistic regression analysis demonstrated that advanced age, increased endometrial thickness, menopausal status, and higher body mass index were independent predictors of endometrial pathology (p<0.05). In postmenopausal women, a cutoff value of 10 mm for endometrial thickness yielded an area under the curve (AUC) of 0.812 in ROC analysis. The developed nomogram achieved an AUC of 0.839. At a threshold score of 70 points, sensitivity reached 100%, ensuring that no cases of atypical hyperplasia or malignancy were missed, with a Number Needed to Biopsy (NNB) of 41. Conclusion: In this study, increased endometrial thickness, advanced age, menopausal status, and body mass index were determined to be significant in the decision-making process for endometrial biopsy. The developed nomogram, with an AUC of 0.839, demonstrated good diagnostic performance as a tool for individualized risk estimation for endometrial pathology. With further refinement, the nomogram has the potential to reduce or even prevent unnecessary biopsies and contribute to the early detection of patients at high risk for endometrial malignancy.