Acil servise diyabetik ayak ülseri tablosunda başvuran hastalarda serum IMA ve MMP-9 düzeylerinin Texas ve SINBAD sınıflama sistemleri ile korelasyonunun ve prognoz tayininde etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum IMA ve MMP-9 levels in patients admitted to the emergency department with diabetic foot ulcer: Their correlation with the Texas and SINBAD classification systems and value in prognosis determination
  1. Tez No: 971111
  2. Yazar: ÖZGE VEREP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİDE ASLIHAN DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DFU, İMA, MMP-9, Texas Sınıflaması, SINBAD Skoru, DFU, IMA, MMP-9, Texas Classification, SINBAD Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız acil servise diyabetik ayak ülseri tablosunda başvuran hastalarda serum İMA ve MMP-9 düzeylerinin Texas ve SINBAD sınıflama sistemleri ile korelasyonu ve amputasyon gereksinimi öngörmedeki etkinliği değerlendirilmiştir. Metod: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine 01.01.2024 - 31.01.2025 arasında başvuran toplam 83 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalardan alınan serum örneklerinde İMA, MMP-9, CRP, WBC, kreatinin, hemoglobin, ferritin, açlık kan şekeri, HbA1c, LDL HDL, prokalsitonin, laktat ve albümin değerleri kaydedilmiştir. DFU olan hastalar Texas ve SINBAD sınıflama sistemlerine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: DFU grubunda inflamatuvar belirteçler (CRP, WBC, prokalsitonin), HbA1c, açlık kan şekeri, İMA ve MMP-9 düzeyleri anlamlı şekilde yüksek, albümin ve hemoglobin düzeyleri ise düşük bulunmuştur. Buna karşın Texas ve SINBAD skorları ile amputasyon gereksinimi arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Diyabetik ayak ülserinde serum İMA ve MMP-9 düzeyleri amputasyon gereksiniminin öngörülmesinde sınırlı kalmaktadır. Texas ve SINBAD skorlarının yanı sıra rutin laboratuvar parametreleri, DFU prognozunda biyobelirteçlere kıyasla daha güçlü göstergeler sunmaktadır. Biyobelirteçlerin klinik kullanılabilirliğinin netleşmesi için geniş örneklemli, çok merkezli ve uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the correlation of serum IMA and MMP-9 levels with the Texas and SINBAD classification systems in patients presenting to the emergency department with diabetic foot ulcers and to evaluate their role in predicting amputation. Methods: Eighty-three patients admitted to the Emergency Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine between January 1, 2024 and January 31, 2025 were prospectively included. Serum levels of IMA, MMP-9, CRP, WBC, creatinine, hemoglobin, ferritin, fasting glucose, HbA1c, LDL, HDL, procalcitonin, lactate, and albumin were recorded. DFU patients were assessed using the Texas and SINBAD classification systems. Results: In the DFU group, inflammatory markers (CRP, WBC, procalcitonin), HbA1c, fasting blood glucose, IMA, and MMP-9 levels were markedly elevated, whereas albumin and hemoglobin levels were significantly reduced. Moreover, a significant correlation was identified between Texas and SINBAD scores and the requirement for amputation. Conclusion:Serum IMA and MMP-9 levels have restricted utility in predicting amputation among DFU patients. Routine laboratory parameters, along with Texas and SINBAD scores, provide stronger prognostic indicators. Large-sample, multicenter, long-term studies are warranted to clarify the clinical applicability of these biomarkers.