IN VİTRO INVESTİGATİON OF THE EFFECTS OF AGMATİNEAND ITS COMBİNATİON WİTH CİSPLATİNON A549 CELL LİNE
AGMATİNİN VE AGMATİNİN SİSPLATİN İLE KOMBİNASYONUNUN A549 HÜCRE HATTI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI
  1. Tez No: 971112
  2. Yazar: CELAL CAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: A549 Hücre Hattı, Agmatin, Akciğer Adenokarsinomu, Apoptoz, Proliferasyon, Sisplatin, A549 cell line, Agmatine, Lung adenocarcinoma, Apoptosis, Proliferation, Cisplatin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET AGMATİNİN VE AGMATİNİN SİSPLATİN İLE KOMBİNASYONUNUN A549 HÜCRE HATTI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI GÜNGÖR C.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025. Amaç: Bu çalışmada, agmatinin tek başına ve sisplatin ile kombinasyon halinde kullanımının A549 akciğer adenokarsinomu hücre hattında hücre proliferasyonu ve apoptoz üzerindeki etkilerinin in vitro koşullarda araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: A549 hücre hattı üzerinde yürütülen bu çalışmada hücreler kontrol, sisplatin (Sis), agmatin (AgM) ve sisplatin + agmatin kombinasyonu olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Hücre canlılığı MTT testi, uzun dönem proliferasyon kapasitesi koloni oluşum deneyi, hücre migrasyonu yara iyileşmesi deneyi ile değerlendirilmiş; apoptoz düzeyi Annexin V-FITC/PI akış sitometrisi ve Western blot analizleriyle incelenmiştir. Bulgular: MTT sonuçları, agmatin ve sisplatinin A549 hücrelerinde doza bağlı sitotoksik etki göstererek hücre canlılığını anlamlı biçimde azalttığını ortaya koymuştur. Koloni oluşum analizinde sisplatin proliferasyonu neredeyse tamamen baskılarken, agmatin kontrol grubuna kıyasla belirgin azalma sağlamıştır. Kombinasyon grubunda proliferasyon düzeyi sisplatine benzer bulunmuştur. Yara iyileşmesi deneyinde her iki zaman noktasında (24. ve 48. saat) migrasyon anlamlı düzeyde azalmış; agmatin grubu sisplatine göre daha yüksek migrasyon kapasitesi gösterirken kombinasyon grubunda en düşük düzey gözlenmiştir. Annexin V-FITC/PI analizinde tüm tedavi gruplarında toplam apoptoz oranı kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmıştır. En yüksek apoptoz oranı agmatin grubunda gözlenmiş, sisplatin ve kombinasyon gruplarında bu oran daha düşük bulunmuştur. Western blot analizinde BAX ekspresyonu tüm tedavi gruplarında artarken, BCL-2 düzeyi sisplatin grubunda azalmış; agmatin ve kombinasyon gruplarında artış göstermiştir. BAX/BCL-2 oranı sisplatin grubunda en yüksek seviyedeyken kombinasyon grubunda yaklaşık 1,2 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, agmatinin A549 hücrelerinde hücre proliferasyonunu baskılayıcı etkisini göstermektedir. Tüm tedavi gruplarında apoptoz yanıtı artmış olsa da, sisplatin ile kombinasyonun apoptoz üzerindeki etkisi tek başına sisplatine kıyasla daha belirgin değildir. Bulgular, agmatinin sisplatinin terapötik etkinliğini modüle etme potansiyeline sahip olduğunu, ancak bu etkinin altında yatan moleküler mekanizmaların aydınlatılması için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VİTRO INVESTİGATİON OF THE EFFECTS OF AGMATİNE AND ITS COMBİNATİON WİTH CİSPLATİN ON A549 CELL LİNE GÜNGÖR C.C. Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Medicine, Department of Histology and Embryology, Medical Specialty Thesis, 2025. Objective: The aim of this study was to investigate the effects of agmatine, both alone and in combination with cisplatin, on cell proliferation and apoptosis in the A549 lung adenocarcinoma cell line under in vitro conditions. Material and Methods: In this study conducted on the A549 cell line, cells were divided into four groups: control, cisplatin (Sis), agmatine (AgM), and cisplatin + agmatine combination. Cell viability was assessed using the MTT assay, long-term proliferative capacity was evaluated by the colony formation assay, and cell migration was examined using the wound healing assay. Apoptosis levels were determined by Annexin V-FITC/PI flow cytometry and Western blot analyses. Results: MTT results demonstrated that both agmatine and cisplatin exerted dose-dependent cytotoxic effects and significantly reduced cell viability. In the colony formation assay, cisplatin almost completely suppressed proliferation, while agmatine significantly reduced it compared to the control. The proliferation level in the combination group was similar to that of cisplatin. In the wound healing assay, migration was significantly reduced in all treatment groups at both 24 and 48 hours. The agmatine group exhibited higher migration capacity than the cisplatin group, whereas the combination group showed the lowest migration. Annexin V-FITC/PI analysis revealed a significant increase in total apoptosis in all treatment groups compared to the control. The highest apoptosis rate was observed in the agmatine group, while lower rates were detected in the cisplatin and combination groups. Western blot analysis showed increased BAX expression in all treatment groups, decreased BCL-2 expression in the cisplatin group, and increased BCL-2 levels in the agmatine and combination groups. The BAX/BCL-2 ratio was highest in the cisplatin group, while in the combination group, it was approximately 1.2. Conclusion: This study demonstrates the inhibitory effect of agmatine on cell proliferation in A549 cells. Although apoptosis increased significantly in all treatment groups, the apoptotic effect of the combination treatment was not more pronounced than that of cisplatin alone. These findings suggest that agmatine has the potential to modulate the therapeutic efficacy of cisplatin; however, further studies are needed to elucidate the molecular mechanisms underlying this effect.