Ekoturizm rotası geliştirilmesinde yerel halk algısınındeğerlendirilmesi: Konuralp örneği
Evaluation of local community perceptions in thedevelopment of an ecotourism route: The case of Konuralp
  1. Tez No: 971138
  2. Yazar: İREMNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekoturizm, Konuralp, Yerel Halk, Sürdürülebilirlik, Tourism, Ecotourism, Konuralp, Local Community, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm, değişen talepler doğrultusunda sürekli olarak dönüşen dinamik bir yapıya sahiptir. Son yıllarda kitle turizminin yanı sıra alternatif turizm türlerinden biri olan ekoturizm, doğa ile bütünleşme isteğinin artmasıyla öne çıkmıştır. Bu bağlamda çalışma, Düzce ili Konuralp bölgesinin sahip olduğu doğal ve kültürel mirasın ekoturizm açısından değerlendirilmesini ve yöre halkının bu sürece yönelik algı ve tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma süreci, envanter, analiz ve sentez olmak üzere üç temel aşamada yapılandırılmıştır. Envanter aşamasında saha çalışmaları ve literatür taramaları aracılığıyla bölgenin doğal ve kültürel unsurları detaylı biçimde incelenmiş ve kayıt altına alınmıştır. Analiz aşamasında, yerel halkın ekoturizme yönelik algı ve görüşlerini ölçmek amacıyla anket uygulanmış, gözlem formları ile veriler sistematik olarak toplanmış ve arazi çalışmalarıyla bölgenin fiziki yapısı yerinde incelenmiştir. Bu veriler doğrultusunda bölgenin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini belirlemek amacıyla GZFT analizi gerçekleştirilmiştir. Sentez aşamasında ise elde edilen bulgular bütüncül olarak değerlendirilmiş ve yerel halkın görüşleri ışığında potansiyel bir ekoturizm rotası önerisi geliştirilmiştir. Sonuç olarak, Konuralp'in doğal, kültürel ve tarihi mirası ile yerel halkın sürece katılımı dikkate alındığında, bölgenin alternatif bir ekoturizm destinasyonu olarak geliştirilme potansiyeline sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism is a dynamic phenomenon that constantly evolves in line with changing demands. In recent years, alongside mass tourism, ecotourism has gained prominence as tourists increasingly seek experiences that allow closer contact with nature. Within this framework, the present study aims to evaluate the natural and cultural heritage of the Konuralp region in Düzce, Türkiye, in terms of ecotourism potential, and to examine the perceptions and attitudes of the local community toward this process. The research process was structured in three main stages: inventory, analysis, and synthesis. In the inventory stage, the natural and cultural assets of the region were thoroughly examined and documented through field studies and literature reviews. In the analysis stage, a survey was conducted to measure the perceptions and opinions of the local community regarding ecotourism, data were systematically collected using observation forms, and the physical structure of the region was examined on-site through fieldwork. Based on these data, a SWOT analysis was carried out to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the region. In the synthesis stage, the findings were evaluated holistically, and a potential ecotourism route was proposed in line with the perspectives of the local community. The findings reveal that, when considered together with its historical, cultural, and natural assets, and the active participation of the local community, Konuralp holds significant potential to be developed as an alternative ecotourism destination.