Adaptive window sampling and filtering for continuous mobile behavioral authentication
Uyarlanabilir pencere örnekleme ve filtreleme ile sürekli mobil davranışsal kimlik doğrulama
  1. Tez No: 971193
  2. Yazar: MURATCAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA TAŞKAYA TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Biyometrik veri, Yapay zeka okuryazarlığı, Biometric data, Artificial intelligence literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veri Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sürekli davranışsal kimlik doğrulama, dokunmatik jestler ve el hareketleri gibi cihazla doğal etkileşimlerdeki örüntüleri kullanarak kullanıcı kimliğini gerçek zamanlı doğrular. Bu alandaki önemli bir zorluk, bireysel davranışı tutarlı bir şekilde yansıtan, gürültü veya hareketsizlik dönemlerini dışlayan sensör verisi bölümlerini tanımlamaktır. Bu tez, mobil cihazlardaki dokunmatik olaylarla zamansal olarak hizalanmış ivmeölçer verisini kullanan uçtan uca bir çerçeve sunar. Yöntem, öncelikle farklı oturumlarda aynı-kullanıcı ve farklı-kullanıcı etkileşim pencerelerinden oluşan üçlüler oluşturmak için dengeli bir örnekleme stratejisi ile başlar ve böylece Siamese ağların etkili eğitilmesini sağlar. Ardından, her aday pencerenin hareketliliğini değerlendirerek düşük hareketli veya anomali dalgalanmaları içeren pencereleri eleyen bir filtreleme aşaması uygulanır. Oturum farkındalıklı örneklemeyi önerilen filtreleme şemasıyla birleştirerek, ayırt edici kullanıcı davranışlarını tutarlı şekilde yansıtan sensör pencerelerinden oluşan yüksek kaliteli bir veri kümesi oluşturulur. Ortaya çıkan sistem, sürekli kimlik doğrulama modellerinin eğitim verisinin kalitesini artırır ve günlük mobil kullanımda daha güvenilir, rahatsız etmeyen güvenlik mekanizmalarına katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
Continuous behavioral authentication verifies user identity in real-time through patterns in natural device interactions, such as touch gestures and hand movements. An important challenge in this domain is identifying segments of sensor data that consistently reflect individual behavior while excluding periods of noise or inactivity. This thesis presents an end-to-end framework that uses accelerometer data temporally aligned with touchscreen events on mobile devices. The approach begins with a balanced sampling strategy that constructs triplets of same-user and different-user interaction windows across different sessions, enabling effective Siamese network training. A subsequent filtering stage evaluates the variability of each candidate window, discarding those with low motion or anomaly fluctuations. By combining session-aware sampling with proposed filtering scheme, the method constructs a dataset of sensor windows that consistently reflect distinctive user behaviors. The resulting framework improves the quality of training data for continuous authentication models and contributes toward more robust and unobtrusive security mechanisms for everyday mobile use.