19. yüzyıla kadar olan süreçteki birinci selâmı devr-i revân usûlüyle bestelenmiş mevlevî âyinlerindeki terennüm kullanım keyfiyeti
The use of terennüm in mevlevi ayins composed in the devr-i revân usul in the first selâm of the process leading up to the 19th century
  1. Tez No: 971233
  2. Yazar: İHSAN KAAN ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ŞAHİN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik müzik, Mevlevi ayini, Türk besteciler, Türk dini musikisi, Türk edebiyatı, Classical music, Mevlevi ceremony, Turkish composers, Turkish religious music, Turkish literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Mevlevi musikisinde terennüm sadece melodik bir süsleme değil, varoluşun en ince titreşimidir. Mânâ, her zaman lafızda doğmaz; bazen suskunlukta, bazen ise bir sesin yankısında ortaya çıkar. Özellikle âyin-i şerîflerde, bu ses öbekleri yalnızca duyulmaz; hissedilir, çağrılır, hatırlanır. Bu çalışmada incelenen terennümler sadece birer teknik öğe olarak değil; estetik, sembolik ve varoluşsal birer katman olarak değerlendirilmiştir. Bu sebeple terennüm, kelimelerin bıraktığı boşluğu doldurmaz, aksine o boşluğun kıymetini sezdirir. Bu tez, o boşluklara kulak veren bir çabanın ürünüdür. Mevlevi âyini formunu makam, usul ve vezin yapıları açısından inceleyen değerli çalışmalar literatürümüzde yer almakla birlikte, âyin formu özelinde terennüm kullanımını inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Âyin-i şeriflerde terennümlere neredeyse güfteler kadar yer verilmiştir. Bu sebeple âyin formunun yapısal özelliklerinin tespiti açısından terennüm kullanımının incelenmesi kritik derecede önemlidir. Bu çalışmada 19.yy'a kadar olan sürede Birinci Selâmları Devr-i Revân usulü ile bestelenmiş âyinler bu bağlamda incelenmiştir. Bu çalışma Mevlevî âyinlerinde terennüm bölümlerinin işlevsel, içeriksel ve aruz kalıpları açısından farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Terennümler, yalnızca sözlü ve sözsüz süs halinde pasajlar değil, yapısal bütünlük sağlayan ve estetik anlatımı güçlendiren temel öğelerdir. Çalışmada analizler aruz vezinleri gözetilerek incelenmiş ve bazı kalıplarda terennüm yoğunluğu dikkat çekici biçimde artarken, içerik bakımından da güfte dışı hece-cümle kalıbı, güfte kaynaklı ve saz terennümleri gibi çeşitli içeriksel yapılar kullanılmıştır. Bu bulgular âyinlerin bestelenişinde bilinçli bir kompozisyon stratejisinin varlığını ortaya koymaktadır. Gelecek çalışmalarda, terennümün anlam, ritüel ve sembolik boyutlarıyla birlikte daha derinlemesine incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In Mevlevi musical tradition, terennüm is not merely a melodic ornament, but the sensitive vibration of existence itself. Meaning does not always arise within words; sometimes it emerges in silence, and at other times in the resonance of a single sound. Especially within the âyin-i şerîf, these clusters of sound are not only heard; they are felt, invoked, and remembered. The terennüms examined in this study are therefore not approached only as technical elements, but as aesthetic, symbolic, and existential layers. For this reason terennüm does not fill the space left by words; rather, it makes us sense the value of that very space. This thesis is the product of an effort to listen to those spaces of silence. Although valuable studies examining the form of the Mevlevi ceremony in terms of makam, usul, and vezin structures are available in our literature, no study has been found that examines the use of terennüm specifically in the form of the ceremony. Terennüms have been given almost as much space as lyrics in the sacred ceremonies. For this reason, examining the use of terennüms is critically important in terms of determining the structural characteristics of the ceremony form. In this study, the âyin's composed in the Devr-i Revân usul with the First Selâms up to the 19th century were examined in this context. This study has revealed that the terennüm sections in Mevlevi âyins differ in terms of their functional and content-related aspects and their aruz patterns. Terennüms are not merely verbal and non-verbal decorative passages, but fundamental elements that provide structural integrity and enhance aesthetic expression. The analyses in this study were conducted with consideration of the aruz meters, and while the intensity of terennüms increased significantly in some patterns, various content structures were used in terms of content, such as non-lyrical syllable-sentence patterns, lyrical-based patterns, and saz terennums. These findings reveal the existence of a conscious composition strategy in the composition of the âyin. Future studies are recommended to examine the meaning, ritual, and symbolic dimensions of recitation in greater depth.