Geriatri ve genel dahiliye servislerinde yatmakta olan geriatrik hastaların depresyon ve uyku kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of depression and sleep quality in geriatric patients hospitalized in geriatrics and general internal medicine wards
- Tez No: 971269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DOÇ. DR. MUHAMMET CEMAL KIZILARSLANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, depresyon, uyku kalitesi, Geriatri, Uyku, Yaşlanma, Yaşlılar, Aging, depression, sleep quality, Geriatrics, Sleep, Aged
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada yaşlı bireylerde depresyon ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelemesi ve bu iki durum üzerinde tesir eden unsurların belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.01.2025 ve 31.03.2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Sağlık Geriatri ve Genel Dahiliye servislerinde yatan geriatrik hastalarından çalışmaya katılmaya gönüllü bireylerle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Katılımcılara 12 sorudan oluşan sosyodemografik anketin yanında 15 soruluk Yesavage Geriatrik Depresyon Ölçeği kısa formu ve 4 soruluk Jenkins Uyku Ölçeği uygulandı. Veri girişi ve istatistiksel analiz SPSS (Statistical Packet for The Social Science) 27.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan yaşlıların çoğunun 75-84 yaş aralığında yer aldığı ve katılımcılardan erkeklerin oranı %47,6(50) iken kadınların oranı %52,4(55) olarak bulundu. Katılımcılar arasında depresyon durumunun varlığı ekonomik durumu yüksek olanlarda anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,021). Yaşlı katılımcılardan uyku problemi olduğunu beyan edenler arasında depresyon durumu olanların oranı %78 olup anlamlı olarak bulundu (p=0,044). Katılımcıların uyku bozukluğu için hafif/ağır sorgulamasına göre yapılan değerlendirmeyle eşi veya çocuklarıyla yaşayıp ağır uyku bozukluğu geçirme oranının yüksekliği anlamlı bulundu (p=0,009). Çalışmada yer alan yaşlıların YGDS-15 toplam puanının“Ruhsal hastalığınız var mı?”sorusuna verilen yanıta göre yapılan incelemede“evet”yanıtını veren yaşlıların oranının yüksek oluşu anlamlı bulundu (p=0,023). Katılımcıların YGDS-15 toplam puanı ile JSS toplam puanının“Uyku problemi yaşıyor musunuz?”sorusuna verilen“evet”yanıta göre yapılan değerlendirmesinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.(p=0,004, p=0,002). Çalışmada kullandığımız güvenirlilikleri (iç tutarlılıkları) yeterli bulunan YGDS-15 ile JSS ölçekler arasında gerçekleştirdiğimiz korelasyon ve regresyon analizinde, ölçeklerden birinde olan puan artışının diğer ölçekte de pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı (p<0,001) bir artışa neden olduğu bulundu. Sonuç: Yaptığımız çalışmada yaşlı bireylerde depresyon ve uyku kalitesinin birçok değişken tarafından farklı oranlarda etkilendiği tespit edildi. Yaşlılarda depresyon ile uyku bozukluğunun birlikte bulunabilmesinin yanında birbirlerini de pozitif yönde etkileyebildikleri sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the relationship between depression and sleep quality in elderly individuals and to identify factors influencing these two conditions. Materials and Methods: The study was conducted face-to-face with voluntary geriatric patients hospitalized in the Geriatric and General Internal Medicine wards of Konya City Hospital between January 1, 2025, and March 31, 2025. Participants were administered a 12-question sociodemographic questionnaire, along with the 15-question Geriatric Depression Scale-Short Form (GDS-15) and the 4-question Jenkins Sleep Scale (JSS). Data entry and statistical analysis were performed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 27.0 software. Results: Most of the elderly participants were in the 75-84 age group, with males accounting for 47.6% (50) and females for 52.4% (55). The presence of depression was significantly higher among those with a high economic status (p=0.021). Among elderly participants who reported sleep problems, 78% also had depression, which was statistically significant (p=0.044). When evaluating sleep disturbances as mild/severe, the rate of severe sleep disturbances was significantly higher among those living with a spouse or children (p=0.009). Analysis of the total GDS-15 scores based on the response to the question“Do you have a psychiatric illness?”revealed that the proportion of elderly individuals answering“yes”was significantly higher (p=0.023). Significant differences were found in both GDS-15 and JSS total scores based on the response“yes”to the question“Do you experience sleep problems?”(p=0.004, p=0.002). Correlation and regression analyses between the GDS-15 and JSS scales, both of which demonstrated sufficient reliability (internal consistency), showed that an increase in scores on one scale led to a statistically significant (p<0.001) positive increase in the other scale. Conclusion: Our study found that depression and sleep quality in elderly individuals are influenced by multiple variables at varying rates. It was concluded that depression and sleep disturbances can coexist in the elderly and may also positively influence each other.