Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Polikliniği'ne Ocak 2005-Aralık 2005 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzerindeki hastaların epidemiyolojik incelenmesi
Epidemiological evaluation of patients older than 65 years presenting to Hacettepe University Adult Emergency Department between January 2005-December 2005
- Tez No: 194124
- Danışmanlar: PROF.DR. SERVET ARIOĞUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik hasta, acil servis, yatış, ölüm oranı, Geriatric patient, emergency department, admission, mortality rate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ivÖZETDede F., Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Polikliniği'ne Ocak 2005 - Aralık 2005Tarihleri Arasında Başvuran 65 Yaş Ve Üzerindeki Hastaların Epidemiyolojikİncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı Tezi.Ankara, 2006. Geriatrik hastaların tanı ve tedavisinde acil servislerde zorluklarlakarşılaşılmaktadır. Hastaların bulundukları yaş grubuna özgü sağlık sorunlarının olmasınedeniyle, başvurularının fazla olduğu merkezlerde acil servislerde çalışan sağlık ekibininözel olarak yetiştirilmesi gerekmektedir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi AcilServisine başvuran yaşlı hasta profilini çıkarmak bu açıdan önem kazanmaktadır. 1 Ocak-31 Aralık 2005 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinebaşvuran 65 yaş ve üzerindeki hastaların şikayetleri, tanıları, altta yatan hastalıkları,kullanmakta oldukları ilaçlar, hastanede geçirdikleri süre, yatış yapılan servisler ve ölümoranları geriye dönük dosya tarama yöntemiyle kaydedildi. Bütün başvuruların %12,2'sigeriatrik yaş grubundaydı. Hastaların %18,6'sı yatırılarak tedavi edildi. En sık başvurunedeni nörolojik şikayetler %14,3 ve en sık konulan tanı ise %20,4 ile kardiyovaskülersistem patolojileri oldu. Genel ölüm oranı %6,9 olurken, yatırılarak tedavi edilenhastalarda %17,8, ayaktan tedavi edilenlerde %2,2 oldu. Başvuru öncesinde kronik böbrekyetmezliği ve kognitif fonksiyon bozukluğu olan hastaların ölüm oranları sırasıyla %27,6ve %17,4 idi. Malignansi, kafa travması ve intrakraniyal kanama tanı gruplarında enyüksek ölüm oranı olduğu görüldü. Dahiliye, Acil Servis Gözlem Odası, Koroner BakımÜnitesi ve Genel Cerrahi bölümleri en fazla yatış yapılan servisler oldular. Servislereyatırılıncaya kadar acil serviste ortalama 2 gün kaldıkları görüldü. Dahiliye bölümüneyatan grup ortalama 3 gün ile acil serviste en uzun süre kalan hastalardı. HacettepeÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran geriatrik hasta sayısının fazlaolması, acil servis ekibinin geriatri konusunda bilgi sahibi olması zorunluluğunu ortayakoymaktadır. Hastaların yatış oranlarının, yurt dışındaki örneklerden düşük olmasınedeniyle incelenmesi gereken bir konu olarak görünmektedir. Genç hastalarda da benzerbir çalışma yapılması, daha sağlıklı bir karşılaştırma olanağını sunacaktır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTDede F., Epidemiological Evaluation of Patients Older than 65 years Presenting toHacettepe University Adult Emergency Department Between January 2005 -December 2005, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in EmergencyMedicine, Ankara 2006. Diagnosis and treatment of geriatric patients in emergencydepartments have some difficulties. Since elderly patients have unique health problemswith respect to their age, health care staff in emergency services with high rates of elderpatient presentations needs special training. From this aspect, knowing the elderly patientprofile presenting to Hacettepe University Emergency Department becomes important.Complaints, diagnosis, history of illnesses, medications, length of hospital stay, wards ofadmission, and mortality rates of patients older than 65 years, presenting to HacettepeUniversity Emergency Department from 1st January 2005 to 31st December 2005 wererecorded retrospectively from patient records. 12,2% of all patients were in geriatric agegroup. 18.6% of patients were hospitalized. The most common complaint was neurological14.3%); the most common diagnoses were pathologies of cardiovascular system (20.4%).Overall mortality rate was 6.9%, which was 17.8% in hospitalized patients and 2.2% inpatients treated as outpatient. Mortality rates of patients with history of chronic renalfailure and cognitive function disorder were 27.6% and 17.4%, respectively. The highestmortality rates were observed in patients with malignancy, head trauma and intracranialbleeding. Wards of Internal Medicine, Emergency Medicine Observation Unit, CoronaryCare Unit and General Surgery had the highest admission rates. Patients stayed inemergency department with an average of 2 days until they were hospitalized to wards.Patients who were hospitalized to Internal medicine wards had the longest staying time inemergency department with an average of 3 days. High rates of geriatric patients applyingto Hacettepe University Adult Emergency Department show the necessity for emergencystaff to be informed and trained about geriatrics. Lower rate of hospitalization of patientscompared to foreign countries is an issue of consideration. Similar studies on youngerpatient populations would give opportunity for better comparisons.