Vajinal histerektomi sonrası vajinal cuff bölgesine uygulanan markain enjeksiyonunun postoperatif ağrı üzerine etkisi
The effect of marcaine injection applied to the vaginal cuff area after vaginal hysterectomy on postoperative pain
  1. Tez No: 971279
  2. Yazar: YAĞMUR ACIYİYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal Histerektomi, Bupivakain, VAS (Visual Analog Skala), Postoperatif Ağrı, Multimodal Analjezi, Opioid Tasarrufu, Analjezi-hasta kontrollü, Ağrı algısı, Ağrı yönetimi, Ağrı-postoperatif, Histerektomi, Vaginal hysterectomy, Bupivacaine, Visual Analog Scale (VAS), Postoperative pain, Multimodal Analgesia, Opioid Sparin, Analgesia-patient controlled, Pain perception, Pain management, Pain-postoperative, Hysterectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vajinal histerektomi uygulanan hastalarda vajinal cuff bölgesine yapılan %0.25 bupivakain infiltrasyonunun postoperatif ağrı üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmada, lokal anestezik uygulamasının postoperatif ağrı skorlarını azaltarak ek analjezik ihtiyacını düşürüp iyileşme sürecini hızlandıracağı hipotezi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize kontrollü çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Benign nedenlerle vajinal histerektomi planlanan 48 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, bilgisayar ortamında oluşturulmuş sayılar kullanılarak iki gruba ayrıldı (blok randomizasyon). Grup 1'de vajinal cuff bölgesine toplam 10 mL %0.25 bupivakain infiltrasyonu uygulanmış, Grup 2'ye ise lokal anestezik uygulanmamıştır. Tüm operasyonlar aynı cerrahi ekip tarafından standart teknikle yapılmıştır. Postoperatif dönemde ağrı değerlendirmesi Görsel Analog Skala (VAS) ile 1., 3., 6., 12. ve 24. saatlerde yapılmış; VAS>5 olduğunda 50 mg deksketoprofen intravenöz olarak uygulanmıştır. Ayrıca hastaların ilk mobilizasyon zamanı, gaz çıkış zamanı, hastanede kalış süresi ve ek analjezik gereksinimi kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışma grupları demografik, obstetrik ve klinik özellikler açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmamıştır (tüm karşılaştırmalar için p>0.05). Bupivakain grubunda ve kontrol grubunda sırasıyla; ortanca yaş 58.0 ve 61.0 yıl (p=0.321), VKİ 27.9 ve 28.6 kg/m² (p=0.287), parite sayısı 3.0 ve 3.0 (p=0.445) olarak ölçülmüştür. Menopoz oranı (%83.3 ve %87.5, p=1.000), geçirilmiş batın cerrahisi (%45.8 ve %33.3, p=0.555), sigara kullanımı (%29.2 ve %25.0, p=1.000) ve diyabet varlığı (%37.5 ve %37.5, p=1.000) benzer dağılım göstermiştir. Bu bulgular, grupların homojen yapıda olduğunu ve postoperatif sonuçların karşılaştırılabilirliğini desteklemektedir. İki grup karşılaştırıldığında, postoperatif 1. saat (p<0.001), 3. saat (p<0.001), 6. saat (p=0.0001), 12. saat (p=0.011) ve 24. saatte (p=0.048) ölçülen VAS skorları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ek analjezik ihtiyacı (p<0.001), mobilizasyon süresi (p<0.001) ve hastanede kalış süresi (p=0.0009) açısından da gruplar arasında anlamlı farklar tespit edilmiştir. Diyabetik (DM+) ve diyabetik olmayan (DM-) hastaların 24. saat VAS skorları karşılaştırıldığında ise aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p=0.013). Bununla birlikte, bupivakain uygulamasına bağlı yan etki insidansı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.Bupivakain uygulamasına bağlı herhangi bir lokal veya sistemik yan etki gözlenmemiştir. Sonuç: Vajinal histerektomi sonrası vajinal cuff bölgesine yapılan bupivakain infiltrasyonu, erken postoperatif dönemde ağrı kontrolünde etkili, güvenli ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Bu yaklaşım, ek analjezik kullanımını azaltarak opioid ve NSAİİ'ye bağlı yan etkileri en aza indirebilir, ayrıca erken mobilizasyon ve hızlı iyileşmeyi destekleyebilir. Bulgular, multimodal analjezi stratejilerine katkı sağlayarak postoperatif hasta konforunun artırılmasına yönelik klinik uygulamalarda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of 0.25% bupivacaine infiltration into the vaginal cuff region on postoperative pain in patients undergoing vaginal hysterectomy. It was hypothesized that the local anesthetic application would reduce postoperative pain scores, decrease the need for additional analgesics, and accelerate recovery. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital. A total of 48 patients scheduled for vaginal hysterectomy due to benign indications were included in the study. Patients were divided into two groups using computer-generated numbers (block randomization). In Group 1, a total of 10 mL of 0.25% bupivacaine was infiltrated into the vaginal cuff region, whereas Group 2 received no local anesthetic. All surgical procedures were performed by the same surgical team using a standardized technique. Postoperative pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) at the 1st, 3rd, 6th, 12th, and 24th hours after surgery. When VAS >5, 50 mg of intravenous dexketoprofen was administered. In addition, the time to first mobilization, time to first flatus, duration of hospitalization, and requirement for additional analgesia were recorded for all patients. Results: No statistically significant differences were found between the groups in terms of demographic, obstetric, or clinical characteristics (all p>0.05). The median age was 58.0 and 61.0 years (p=0.321), body mass index (BMI) was 27.9 and 28.6 kg/m² (p=0.287), and parity was 3.0 and 3.0 (p=0.445) in the bupivacaine and control groups, respectively. The rates of menopause (83.3% vs. 87.5%, p=1.000), previous abdominal surgery (45.8% vs. 33.3%, p=0.555), smoking (29.2% vs. 25.0%, p=1.000), and diabetes mellitus (37.5% vs. 37.5%, p=1.000) were similar between groups, confirming their baseline homogeneity. When postoperative pain scores were compared, VAS values at 1 hour (p<0.001), 3 hours (p<0.001), 6 hours (p=0.0001), 12 hours (p=0.011), and 24 hours (p=0.048) were significantly lower in the bupivacaine group. Significant differences were also observed in the need for additional analgesia (p<0.001), time to mobilization (p<0.001), and length of hospital stay (p=0.0009). Among diabetic patients (DM+), 24-hour VAS scores were significantly higher compared with non-diabetic patients (DM–) (p=0.013). No local or systemic side effects related to bupivacaine were observed in either group. Conclusion: Bupivacaine infiltration into the vaginal cuff following vaginal hysterectomy is an effective, safe, and easily applicable method for early postoperative pain control. This approach can reduce the use of additional analgesics, minimize opioid and NSAID-related adverse effects, and promote early mobilization and faster recovery. These findings contribute to multimodal analgesia strategies and may guide clinical practices aimed at improving postoperative patient comfort.