Çapakçur Çayı'nın (Bingöl) karakterizasyonuna etki eden bazı fizikokimyasal parametrelerin tatlı su salyangozu (Viviparus contectus) ve elektrokimyasal prosesler uygulanarak arıtımının değerlendirilmesi
Evaluation of some physicochemical parameters affecting the characterization of Çapakçur Stream (Bingöl) using freshwater snail (Viviparus contectus) and electrochemical processes
- Tez No: 971287
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KUTLUYER KOCABAŞ, PROF. DR. MEHMET KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bingöl, Su kalitesi, Bingöl, Water quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir çevre koruması için uygun ve finansal olarak uygulanabilir bir arıtma yöntemi belirlemek kritik öneme sahiptir. Çalışmada, Çapakçur Deresi'ne uygulanan elektrokoagülasyon (EK) ile tatlı su salyangozu bazlı biyolojik arıtmayı birleştiren çift aşamalı bir arıtma yaklaşımı değerlendirilmiştir. Elektrokoagülasyon, Viviparus contectus'u içeren ilk aşamanın ardından ikincil arıtma olarak uygulanmıştır. Doğrudan deşarj yönetmeliklerine uymak için, Çapakçur Deresi'ndeki KOİ konsantrasyonunu (204,5 mg L⁻¹) azaltmak için elektrokoagülasyon (EK) kullanılmıştır. Elektrokoagülasyon koşullarının optimizasyonu, akım yoğunluklarının (0,5, 1, 1,5 ve 2 mA cm⁻²), başlangıç pH'ının 5 olması ve 5 ila 20 dakika arasında değişen reaksiyon sürelerinin değerlendirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Arıtma ve işletme giderlerinin değerlendirilmesi, optimum proses parametreleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. V. contectus tarafından optimum KOİ giderim performansı (%86,71), 20 dakikalık işletme süresiyle pH 5'te gerçekleşmiştir. V. contectus'un alüminyum elektrotlarla optimum koşullar altında 1,25 $/kg COD işletme maliyet etkinliği elde edilmiştir. Sonuç olarak, hibrit bir arıtma prosesi kullanmak atık sudan hem organik hem de inorganik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Özet (Çeviri)
For sustainable environmental protection, it is critical to determine a proper and financially viable treatment method. The study evaluated a dual-stage treatment approach, combining freshwater snail-based biological treatment with electrocoagulation (EC) applied to the Çapakçur Stream. Electrocoagulation was applied as the secondary treatment following an initial stage involving Viviparus contectus. To comply with direct-discharge regulations, electrocoagulation (EC) was used to reduce the COD concentration (204.5 mg L⁻¹) in the Çapakçur Stream. The optimization of electrocoagulation conditions was carried out by assessing current densities (0.5, 1, 1.5, and 2 mA cm⁻²), an initial pH of 5, and reaction durations ranging from 5 to 20 minutes. The evaluation of treatment and operational expenses was performed in line with the optimal process parameters. The optimal COD removal performance (86.71%) by V. contectus occurred at pH 5 with 20 minutes of operational time. An operating cost efficiency of 1.25 $/kg COD was achieved by V. contectus under optimal conditions with aluminum electrodes. In conclusion, using a hybrid treatment process enables the removal of both organic and inorganic substances from wastewater.