Acil servise akut solunum yetmezliği ile gelen hastalarda entegre pulmoner indeks (EPİ) değerinin prognoza etkisi
The effect of the integrated pulmonary index (IPI) value on the prognosis of patients admitted to the emergency department with acute respiratory failure
  1. Tez No: 971286
  2. Yazar: MUHAMMED SADETTİN İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN ŞEN TANRIKULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: EPİ, AKG, Akut Solunum Yetmezliği, IPI, ABG, Acute Respiratory Failure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Konya Şehir Hastanesi acil servisine solunum sıkıntısıyla başvuran ve akut solunum yetmezliği tanısı konan hastalarda Entegre Pulmoner İndeks (EPİ) değerinin acil servis hastalarının monitorizasyonunda kullanılabilirliğini, servis veya yoğun bakıma yatış ihtiyacını öngörme ve kısa vadede prognostik değerini öngörmedeki kabiliyetini değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif, kohort bir çalışmadır. Bu çalışmaya Kasım 2023'ten sonra 3. basamak sağlık kuruluşu olan Konya Şehir Hastanesi acil servisine başvuran 18 yaş üstü solunum yetmezliği tablosunda olan ve onam alınan 150 hasta çalışmaya dahil edildi. 18 yaş altı hastalar, gebe hastalar, aktif kanser olan hastalar, travma hastaları, pnömotorax tanısı alan hastalar ve onam alınamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilecek hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet), acil servisten sonlanım şekli (taburcu, servis yatış,yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış), kronik hastalıkları, kan gazı parametreleri, bazı biyokimya ve hemogram parametreleri ve solunum yetmezliğinin tipi not edildi. EPİ ölçümü için gerekli olan End-tidal karbondioksit (EtCO2), kalp hızı (KH), satürasyon (SpO2), solunum sayısı (SS) verileri, Capnostream 35 Portable Respiratory Monitor cihazı (Medtronic®) ile toplandı. Arter kan gazı (AKG) parametreleri olarak pH, PaCO2, PaO2, HCO3, BE, Laktat değerleri not edildi. Biyokimya parametreleri için ise sodyum, potasyum, kreatin, glukoz ve BUN değerleri not edildi. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 22.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu görsel (histogram ve olasılık grafikleri) ve analitik yöntemlerle (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk testleri) incelendi. Tanımlayıcı analizler normal dağılan değişkenler için ortalama ±SS, normal dağılmayan değişkenler için median (IQR) ve kategorik değişkenler için n(%) olarak ifade edildi. İki bağımsız grup karşılaştırmalarında normal dağılan değişkenler için student-t testi, normal dağılmayan değişkenler için Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenler için ki-kare yerine göre Fisher testi kullanıldı. En az biri normal dağılmayan ya da ordinal olan değişkenler arası ilişkiler için korelasyon katsayıları istatistiksel anlamlılıklar Spearman testi ile hesaplandı. İstatistiksel olarak Tip 1 hata düzeyi %5 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma gruplarının demografik özellikleri incelendiğinde; Yaş, yıl, ortalama±SD değeri 71.5±12,0 olarak tespit edildi. 150 hastanın %48(n=72)'ini kadın, %52(n=78)'sini erkekler oluşturmaktadır. Hastaların EPİ skoru median(IQR) 1(2), satürasyon (%) median(IQR) 83(10), nabız ortalaması 93,4±19, EtCO2 ortalaması 29,5±10,5, solunum sayısı median(IQR) 24(8) olarak tespit edildi. AKG parametreleri incelendiğinde PaCO2 ortalama değeri 51±15,3mmHg, PaO2 median değeri 50(16) mmHg, HCO3 median değeri 26(7) mEq/L, BE median değeri 2,65(7), laktat median değeri 1,7(1) mmol/L'dir. Ayrıca hastaların glukoz, sodyum, potasyum, hemoglobin, üre ve kreatin değerleri çalışıldı. Yapılan korelasyon analizi sonucunda EPİ Skoru ile EtCO2, solunum sayısı, PaCO2, HCO3 ve BE ile zayıf (sırasıyla r: -46, -41, -46, -28, -26, p<0,05) ve satürasyon değeri ile güçlü korelasyon (r: 73, p<0,0001) tespit edildi. Yapılan korelasyon analizi sonucunda EPI skoru ve solunum yetmezliğinin tipi, hastaneye kabul sonlanımı ve yoğun bakım yatışı durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı. Sonuç: EPI Skoru ile EtCO2, solunum sayısı, PaCO2, HCO3 ve BE arasında pozitif yönde istatistiksel olarak zayıf düzeyde korelasyon olduğu saptandı. EPI skoru ile satürasyon değeri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak yüksek düzeyde korelasyon olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the usability of the Integrated Pulmonary Index (IPI) value in the monitoring of emergency department patients, its ability to predict the need for hospitalization in the ward or intensive care unit and its short-term prognostic value in patients admitted to the emergency department of Health Sciences University (SBU) Konya City Hospital with respiratory distress and diagnosed with acute respiratory failure. Materials and Methods: Our study is a single-center, prospective, cohort study. In this study, 150 patients over the age of 18 years with respiratory failure who presented to the emergency department of Konya Şehir Hospital, a tertiary healthcare institution, after November 2023 were included in the study. Patients under 18 years of age, pregnant patients, patients with active cancer, trauma patients, patients diagnosed with pneumothorax and patients whose consent could not be obtained were excluded. Demographic data (age, gender), the outcome of the emergency department (discharge, ward admission, ICU admission), chronic diseases, blood gas parameters, some biochemistry and hemogram parameters, and type of respiratory failure were noted. End-tidal required for IPI measurement carbon dioxide ( EtCO2), heart rate (HR), saturation (SpO2), respiratory rate (SS) data, Capnostream 35 Portable respiratory It was collected with a monitor device ( Medtronic ®). pH , PaCO2, PaO2, HCO3, BE, Lactate values were noted as ABG parameters . The osmolarity value was obtained by calculating the mathematical formula. For biochemistry parameters, sodium, potassium, chlorine, albumin , glucose and BUN values were noted. Statistical analyzes were performed using SPSS version 22.0 software. The conformity of the variables to the normal distribution was examined by visual (histogram and probability graphs) and analytical methods ( Kolmogorov-Smirnov / Shapiro-Wilk tests). Descriptive analyzes were expressed as mean ±SD for normally distributed variables, median ( IQR) for non-normally distributed variables, and n(%) for categorical variables. In comparisons of two independent groups , Student -t test was used for normally distributed variables, Mann- Whitney U test was used for non-normally distributed variables, and Fisher's test was used for categorical variables according to the place of chi-square. Statistical significance of correlation coefficients for the relations between variables, at least one of which was not normally distributed or ordinal, was calculated by Spearman's test. Statistically, Type 1 error level was accepted as 5% . Results: When the demographic characteristics of the study groups were analyzed; Age, years, mean±SD value was 71.5±12.0. Of the 150 patients, 48% (n=72) were female and 52% (n=78) were male. EPI score was median (IQR) 1(2), saturation (%) median (IQR) 83(10), mean pulse rate 93.4±19, mean EtCO2 29.5±10.5, and mean respiratory rate median (IQR) 24(8). When the ECG parameters were analyzed, PaCO2 mean value was 51±15.3 mmHg, PaO2 median value was 50(16) mmHg, HCO3 median value was 26(7) mEq/L, BE median value was 2.65(7), lactate median value was 1.7(1) mmol/L. Glucose, sodium, potassium, hemoglobin, urea and creatinine values were also studied. As a result of the correlation analysis, EPI Score was found to be weakly correlated with EtCO2, respiratory rate, PaCO2, HCO3 and BE (r: -46, -41, -46, -28, -26, p<0.05, respectively) and strongly correlated with saturation value (r: 73, p<0.0001). Conclusion: There was a statistically weak positive correlation between EPI score and EtCO2, respiratory rate, PaCO2, HCO3 and BE. There was a statistically high positive correlation between EPI score and saturation value.