Sağlık çalışanlarının geriatrik hastalara karşı tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of health care workers' attitudes toward geriatric patients
- Tez No: 971316
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, tutum, sağlık çalışanları, UCLA-GA, iletişim, polifarmasi, geriatri, Aging, attitudes, healthcare professionals, older adults, UCLA-GA, communication, geriatrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının yaşlı hastalara yönelik tutumlarını ve bu tutumlarla ilişkili sosyodemografik/mesleki faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel araştırma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan 358 sağlık çalışanı (hekim, hemşire ve diğer meslek grupları) ile yürütüldü. Veriler; sosyodemografik-mesleki bilgi formu ve 14 maddelik UCLA Geriatrik Tutumlar Ölçeği (UCLA-GA) ile yüz yüze toplandı. Veriler IBM SPSS 27.0 programında analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %68,2'si kadındı; %48'i 30 yaş altındaydı. Meslek dağılımı: hekim %57,5; hemşire %28,8; diğer %13,7. Katılımcıların %32,7'si yaşlı sağlığına dair eğitim aldığını bildirdi.“Yaşlı hasta ile karşılaşmada tedirginlik”durumları: tedirgin %11,2; kısmen tedirgin %41,1; tedirgin değil %47,8.“İletişimde zorlanma”durumları: zorlanan %10,9; bazen %53,1; zorlanmayan %36,0. UCLA-GA puanları; cinsiyet, meslek, çalışma birimi; günlük görülen yaşlı hasta sayısı; evde yaşlı ile yaşama; huzurevi/bakımevi ziyareti ve“yaşlı hasta”tanımına göre gruplar arasında farklılık göstermedi (tümü p>0,05). Evli katılımcıların tutum puanları bekârlardan yüksekti (p=0,014). Yaş gruplarında 35 yaş ve üzeri çalışanların puanları 30 yaş altından yüksekti (p=0,001). Meslekte <5 yıl çalışanların puanları, 5–10 yıl ve ≥10 yıl çalışanlardan düşüktü (p<0,001). İletişimde zorlananların tutum puanları, zorlanmayan/bazen zorlananlardan düşüktü (p<0,001). Tedirgin olmayanların puanları,“kısmen tedirgin”olanlardan yüksekti (p=0,007). Yaşlı sağlığına yönelik eğitim almış olma ve kendini deneyimli görme durumları puanlarla ilişkili değildi (her ikisi p>0,05). Sonuç: Yaş, medeni durum ve mesleki kıdem arttıkça yaşlılara yönelik tutumlar olumlu yönde güçlenmektedir. Tedirginlik ve iletişimde zorlanma, olumsuz tutumlarla ilişkilidir. Bulgular, yalnızca "eğitim almış olmanın yeterli olmadığını; iletişim becerilerini geliştiren, uygulamaya dayalı ve yapılandırılmış yaşlı sağlığı eğitimlerinin (özellikle kariyerin erken dönemlerinde) önceliklendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate healthcare professionals' attitudes toward older patients and identify sociodemographic and occupational factors associated with these attitudes. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 358 healthcare professionals (physicians, nurses, and others) at a training and research hospital. Data were collected using a sociodemographic–occupational questionnaire and the 14-item UCLA Geriatrics Attitudes Scale (UCLA-GA). Data were analyzed using IBM SPSS 27.0, and statistical significance was set at p<0.05. Results: Participants were 68.2% female, and 48% were under 30 years old. Occupational distribution was as follows: physicians 57.5%, nurses 28.8%, and others 13.7%. Overall, 32.7% reported having received prior training on older adults' health. Discomfort when encountering older patients was reported as uncomfortable (11.2%), somewhat uncomfortable (41.1%), and not uncomfortable (47.8%). Communication difficulty was reported as yes (10.9%), sometimes (53.1%), and no (36.0%). UCLA-GA scores did not differ by sex, profession, department, daily number of older patients, living with an older adult, nursing-home visitation, or one's definition of“older patient”(all p>0.05). Higher scores were observed among married participants compared with singles (p=0.014), those aged ≥35 compared with <30 years (p=0.001), and those with ≥5 years of professional experience compared with <5 years (p<0.001). Participants reporting communication difficulties had lower scores (p<0.001), and those not uncomfortable with older patients scored higher than the“somewhat uncomfortable”group (p=0.007). Prior geriatric training and self-perceived experience were not associated with attitude scores (both p>0.05). Conclusion: Attitudes toward older adults become more positive with increasing age, marital status (being married), and professional experience. In contrast, discomfort and communication difficulties are associated with less favorable attitudes. These findings indicate that beyond theoretical instruction, early-career, practice-based, and communication-focused geriatric training programs should be prioritized.