Primer hipotiroidi tanılı, tedavi ile regüle olan bireylerde depresyon sıklığı değerlendirilmesi ve ötiroid bireylerle karşılaştırılması
Evaluation of depression frequency in individuals diagnosis of primary hypothyroidism, regulated with treatment and comparison with euthyroid individuals
- Tez No: 971318
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Primer hipotiroidi, depresyon, Beck depresyon envanteri, tiroid hormonları, ötiroid, Primary hypothyroidism, depression, Beck Depression Inventory, thyroid hormones, euthyroid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid fonksiyon bozuklukları, toplumda en sık görülen endokrin hastalıklar arasında yer almakta olup, bu hastalıkların büyük çoğunluğunu primer hipotiroidi oluşturmaktadır. Tiroid hormonları yalnızca metabolik süreçlerin değil, aynı zamanda sinir sistemi işlevleri ve duygudurum düzeninin de temel belirleyicileridir. Hipotiroidi hastalarında depresyon ve anksiyete belirtilerinin genel popülasyona göre daha sık görüldüğü, tedavi sonrası hormon düzeyleri normale dönse bile bazı hastalarda depresif semptomların devam edebildiği bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, primer hipotiroidi tanılı ve tedaviyle regüle olmuş bireylerde depresyon sıklığını belirlemek ve bu bireylerin depresyon düzeylerini tiroid fonksiyonları normal olan ötiroid bireylerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve tanımlayıcı araştırma, 01.01.2025–01.06.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri bireylerle yürütülmüştür. Çalışmaya 96 primer hipotiroidi tanılı, tedaviyle ötiroid duruma ulaşmış birey ve 101 ötiroid birey olmak üzere toplam 197 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, yaşam alışkanlıkları, laboratuvar verileri ve antropometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Depresyon düzeyleri Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Primer hipotiroidi grubunda Beck Depresyon Envanteri (BDE) skorları ötiroid gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Primer hipotiroidi hastalarında“orta düzey depresyon”oranı daha fazla iken, ötiroid bireylerde“minimal depresyon veya depresyon yok”oranı yüksektir. TSH düzeyi iki grup arasında anlamlı olarak farklıdır (p=0,004). Ayrıca primer hipotiroidi grubunda vücut kitle indeksi (VKİ), sistolik tansiyon ve trigliserid düzeyleri ötiroid gruba göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p<0,05). Tiroid hormon düzeyleri, antropometrik ölçümler ve Hepatik Steatoz İndeksi (HSI) ile depresyon skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, primer hipotiroidi tanılı bireylerde tiroid hormon düzeyleri tedaviyle normale dönse bile depresyon belirtilerinin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Bulgular, tiroid hormonlarının yalnızca metabolik süreçlerde değil, ruhsal denge üzerinde de kalıcı etkilerinin olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, primer hipotiroidi hastalarının izleminde fiziksel bulguların yanı sıra psikolojik durumlarının da düzenli olarak değerlendirilmesi önemlidir. Erken dönemde yapılacak ruhsal taramalar, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve tedaviye bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid function disorders are among the most common endocrine diseases in the general population, and the majority of these cases consist of primary hypothyroidism. Thyroid hormones play a crucial role not only in metabolic regulation but also in neural functioning and mood regulation. It has been reported that symptoms of depression and anxiety are more frequent among individuals with hypothyroidism compared to the general population, and that depressive symptoms may persist in some patients even after hormone levels return to normal following treatment. The aim of this study was to determine the frequency of depression in individuals diagnosed with primary hypothyroidism who achieved euthyroid status with treatment, and to compare their depression levels with those of euthyroid individuals with normal thyroid function. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted between January 1, 2025, and June 1, 2025, at the Family Medicine Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital. A total of 197 participants were included, comprising 96 individuals diagnosed with primary hypothyroidism who had achieved euthyroid status through treatment and 101 euthyroid individuals. Sociodemographic characteristics, lifestyle habits, laboratory findings, and anthropometric measurements were recorded. Depression levels were assessed using the Beck Depression Inventory (BDI). Data were analyzed using SPSS version 25.0, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The Beck Depression Inventory (BDI) scores were significantly higher in the primary hypothyroidism group compared to the euthyroid group (p<0.001). Moderate depression was more frequent among patients with primary hypothyroidism, while minimal or no depression was more common in the euthyroid group. TSH levels differed significantly between the two groups (p=0.004). Body mass index (BMI), systolic blood pressure, and triglyceride levels were also significantly higher in the primary hypothyroidism group compared to the euthyroid group (p<0.05). No significant correlation was found between depression scores and thyroid hormone levels, anthropometric measurements, or Hepatic Steatosis Index (HSI) values. Conclusion: This study revealed that individuals with primary hypothyroidism experience depressive symptoms more frequently than healthy individuals, even when thyroid hormone levels are normalized with treatment. These findings suggest that thyroid hormones may have lasting effects on mood regulation beyond their metabolic roles. Therefore, psychological evaluation should be incorporated into the routine follow-up of patients with primary hypothyroidism, alongside physical assessments. Early detection of depressive symptoms may improve quality of life and support a more holistic approach to patient care.