Hipertansif akut kalp yetmezliği olan geriatrik hastalarda Urapidil ve Nitrogliserin'in etkinlik ve güvenirliliğinin karşılaştırılması
Comparative efficacy and safety of Urapidil and Nitroglycerin in geriatric patients with hypertensive acute heart failure
- Tez No: 971329
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÖĞÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik, Hipertansif akut kalp yetmezliği, Urapidil, Nitrogliserin, MACE
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut kalp yetmezliği tedavisinde, hastalarda konjesyonun hızlı bir şekilde giderilmesi ve uygun ventilasyonun sağlanması temel hedeflerdir. Bu bağlamda, hipertansif akut kalp yetmezliği kliniğinde etkin kan basıncı kontrolü sağlamak ve organ perfüzyonunun korunması bir gerekliliktir. Bu durum; pulmoner ödem ve miyokard iskemisi gibi ciddi komplikasyonların önüne geçilmesi açısından önemlidir. Urapidil, akut kalp yetmezliği kliniğinde Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) 2020 hipertansiyon kılavuzunda ikincil bir tedavi olarak önerilmektedir. Bu çalışmada, hipertansif akut kalp yetmezliği kliniği ile acil servise başvuran geriatrik hastalarda Nitrogliserin ve Urapidil tedavi rejimlerinin kısa dönem hemodinamik, metabolik ve klinik etkilerini karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya; akut kalp yetmezliği tanısı konulan, sistolik kan basıncı ≥140 mmHg, diyastolik kan basıncı ≥90 mmHg olarak ölçülen, ileri yaş (≥ 60 yaş) 196 hasta dahil edildi. Hastalar, intravenöz antihipertansif tedavi seçimine göre Nitrogliserin (n=98) ve Urapidil (n=98) grubu olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Her iki tedavi grupları arasında demografik özellikler, vital bulgular, komorbitidieler, advers etkiler ve 1 aylık majör advers kardiyak olaylar (MACE), tedavi sonrası 6. saat laboratuvar parametreleri ve 3. gün transtorasik ekokardiyografi (TTE) parametreleri (örn; LVEF, LVESD, LVEDD, TAPSE, sPAP) karşılaştırıldı. Ayrıca grup içi; tedavi öncesi ve tedavinin 6. saatinde ölçülen laboratuvar ve kan gazı parametreleri ile tedavi öncesi ve tedavinin 3. günündeki TTE bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 131 kadın (%66,8) ve 65 erkek (%33,2) olmak üzere toplam 196 hastadan oluşan bir kohort dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 76,80 ± 8,10 (medyan yaş, 77,00; interkuartil aralık, 69,00–83,25) idi. Nitrogliserin tedavisi uygulanan hastalar ile karşılaştırıldığında Urapidil tedavisi uygulanan hastalarda tedavi sonrası 6.saate ortalama serum kreatinin ve kan üre azotu değişim değeri istatistiksel olarak anlamlı daha düşük saptandı (p<0,001, tüm karşılaştırmalar için). Benzer şekilde, Nitrogliserin tedavisi uygulanan hastalar ile karşılaştırıldığında Urapidil tedavisi uygulanan hastalarda tedavi sonrası 6.saate ortalama serum alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferaz değişim değeri anlamlı daha düşük idi (p<0,001, tüm karşılaştırmalar için) Ek olarak, Nitrogiserin tedavisi uygulanan hastalar ile karşılaştırıldığında Urapidil tedavisi uygulanan hastalarda 6.saate ortalama serum laktat değişim değeri anlamlı daha düşük saptandı (-0,17± 0,48 vs. -0,32 ± 0,23, p=0,003). Ayrıca, Nitrogliserin tedavisi uygulanan hastalar ile karşılaştırıldığında Urapidil tedavisi uygulanan hastalarda toplam adverse olay oranı anlamlı olarak daha düşük izlendi (%36,70 vs. %13,30, p <0,001). Nitrogliserin ve Urapidil tedavisi verilen gruplar arasında yan etkilerden refleks taşikardi ve flushing yan etki oranları açısından anlamlı bir fark bulundu (p <0,001 ve p=0.010, sırasıyla). Ancak baş ağrısı ve vertigo gibi yan etkiler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p =0,204 ve p=0,774, sırasıyla). Son olarak, gruplar arasında TTE parametreleri ile 1 aylık MACE ve mortalite oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda Nitrogliserin ile kıyaslandığında özellikle hipertansif akut kalp yetmezliği kliniğiyle acil servise başvuran geriatrik hastalarda intravenöz antihipertansif tedavi rejimi olarak Urapidil renal ve hepatik fonksiyonları koruması ve daha düşük yan etki profili ile klinik açıdan belirgin bir avantaj sağlayabilir. Bu durum Urapidil'in kan basıncı kontrolünde daha dengeli bir yönetime sahip olması ve sempatik aktiviteyi baskılayarak bu sayede oluşabilecek hipoperfüzyondan kaçınılması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective : In the treatment of acute heart failure, the primary objectives are the rapid alleviation of congestion and the maintenance of adequate ventilation. Within this context, achieving effective blood pressure control and preserving organ perfusion are essential, particularly in patients presenting with hypertensive acute heart failure. These measures are crucial for preventing serious complications such as pulmonary edema and myocardial ischemia. Urapidil is recommended as a secondary therapeutic option for the management of acute heart failure in the 2020 European Society of Cardiology (ESC) Hypertension Guidelines. This study aims to compare the short-term hemodynamic, metabolic, and clinical effects of Nitroglycerin and Urapidil treatment regimens in geriatric patients presenting to the emergency department with hypertensive acute heart failure. Materials and Methods: This prospective study included 196 elderly patients (≥60 years) who were diagnosed with acute heart failure and had a systolic blood pressure ≥140 mmHg and/or diastolic blood pressure ≥90 mmHg at presentation. Based on the choice of intravenous antihypertensive therapy, the patients were divided into two groups: the Nitroglycerin group (n=98) and the Urapidil group (n=98). Demographic characteristics, vital signs, comorbidities, adverse effects, and 1-month major adverse cardiac events (MACE) were compared between the two treatment groups, along with laboratory parameters measured at the 6th hour after treatment and transthoracic echocardiographic (TTE) parameters obtained on the 3rd day (e.g., LVEF, LVESD, LVEDD, TAPSE, sPAP). In addition, within-group comparisons were performed between pre-treatment and post-treatment 6th hour laboratory and blood gas parameters, as well as between pre-treatment and 3rd day TTE findings. Results: A total of 196 patients were included in the cohort, comprising 131 females (66.8%) and 65 males (33.2%). The mean age of the study population was 76.80 ± 8.10 years (median age: 77.00; interquartile range: 69.00–83.25). Compared to patients treated with Nitroglycerin, those who received Urapidil demonstrated significantly lower mean changes in serum creatinine and blood urea nitrogen (BUN) levels at the 6th hour after treatment (p < 0,001 for all comparisons). Similarly, the mean changes in serum alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) levels were significantly lower in the Urapidil group compared to the Nitroglycerin group (p < 0.001 for all comparisons). In addition, the mean change in serum lactate level at the 6th hour was significantly lower among patients treated with Urapidil than those treated with Nitroglycerin (−0.17 ± 0.48 vs. −0.32 ± 0.23, p = 0.003). The overall incidence of adverse events was also significantly lower in the Urapidil group compared with the Nitroglycerin group (13.3% vs. 36.7%, p < 0.001). Among specific adverse effects, the rates of reflex tachycardia and flushing were significantly different between the two treatment groups (p < 0.001 and p = 0.010, respectively). However, no statistically significant differences were observed regarding headache or vertigo (p = 0.204 and p = 0.774, respectively). Finally, no significant differences were found between the groups in terms of transthoracic echocardiography (TTE) parameters, 1-month major adverse cardiac events (MACE), or mortality rates. Conclusion: Based on the findings of our study, compared to Nitroglycerin, Urapidil may offer a distinct clinical advantage as an intravenous antihypertensive treatment regimen, particularly in geriatric patients presenting to the emergency department with hypertensive acute heart failure. This advantage is likely attributable to its ability to better preserve renal and hepatic function, as well as its lower incidence of adverse effects. These findings may be explained by the more balanced blood pressure control achieved with Urapidil and its capacity to suppress sympathetic activity, thereby minimizing the risk of hypoperfusion that may occur during aggressive blood pressure reduction. Keywods: Geriatric, Hypertensive Acute Heart Failure, Urapidil, Nitroglycerin, MACE