Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi: Karaman ili örneği
Evaluation of pre-hospital emergency health services: The case of Karaman province
- Tez No: 971374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Acil Tıp, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Emergency Medicine, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane Öncesi, Acil Sağlık Hizmetleri, ASOS, Karaman, 112 Acil Çağrı Merkezi, Pre-Hospital, Emergency Health Services, ASOS, Karaman, 112 Emergency Call Center
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık, yalnızca hastalık ya da engellilik hâlinin olmaması değil; fiziksel ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli olarak tanımlanmaktadır. Bireyin ve toplumun bu iyilik hâlini etkileyen faktörlerin başında, sağlık hizmetleri gelmektedir. Sağlık hizmetleri; bireyin ve toplumun tam bir iyilik hâline ulaşabilmesi adına sunulan koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetlerin yanı sıra, sağlığın geliştirilmesine yönelik sunulan hizmetler bütünü olarak tanımlamak mümkündür. Sağlık hizmetleri içerisinde önemli bir yer tutan acil sağlık hizmetleri ise sağlık alanında eğitim almış sağlık profesyonelleri tarafından, acil hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda tıbbî araç ve gereç desteğinin sağlanması ile olay yerinde, nakil sırasında veya sağlık kurum ve kuruluşlarında sunulan bütün sağlık hizmetleri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; 2021-2023 yılları arasındaki Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS) verileri kullanılarak, Karaman ili hastane öncesi acil sağlık hizmetlerini değerlendirmektir. Bu kapsamda, il merkezindeki ve kırsaldaki sağlık hizmetlerinin oransal dağılımları belirlenerek, bölgedeki hastalık yükü ile birlikte, acil sağlık hizmetleri kullanımına ve sunumuna yönelik parametrelerin ortaya konulması hedeflenmektedir. Elde edilen veriler, acil sağlık hizmetlerinin daha etkili bir şekilde planlanmasını sağlayacaktır. Bu amaçla; Karaman ili merkez ve taşra bölgelerinde bulunan toplam 18 adet 112 acil sağlık hizmet istasyonunun 2021-2023 yılları arasındaki vaka verileri, ASOS üzerinden aylık ve yıllık bazlarda ayrı ayrı toplanmış ve çizelgeler haline getirilerek değerlendirilmiştir. Çalışmada, her bir birimin faaliyetleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Acil sağlık hizmetlerinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla, her yılın vaka verileri; yaş, cinsiyet, hasta türleri, komuta kontrol merkezine gelen çağrı durumu, ekiplerin vakaya ulaşım süreleri, çağrı nedenleri, vaka ön tanıları, vaka triyaj kodları, ambulans çıkış sonuçları ve vakaların nakledildiği sağlık kuruluşları başlıkları altında toplam 10 çizelgede sunulmuş ve bu veriler ışığında, bir genel değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; öncelikle, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerindeki mevcut prosedürlerin güncellenerek, her acil durumla başa çıkabilecek düzeyde güncel standart operasyon prosedürlerinin oluşturulması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the World Health Organization, health is not merely the absence of disease or disability, but rather a state of complete physical, mental, and social well-being. Among the primary factors affecting this well-being of individuals and communities are healthcare services. Healthcare services can be defined as the entirety of preventive, curative, and rehabilitative services, as well as health-promoting services provided to help individuals and communities achieve complete well-being. Emergency health services, which hold a significant place within healthcare services, are defined as all medical services provided by trained healthcare professionals in cases of emergency illness, accidents, injuries, and similar situations — either at the scene, during transportation, or in healthcare institutions — with the support of medical tools and equipment. The aim of this study is to evaluate pre-hospital emergency health services in the province of Karaman using the Emergency Health Automation System (ASOS) data from the years 2021 to 2023. Within this scope, by determining the proportional distribution of healthcare services in urban and rural areas, it is intended to identify the parameters related to the use and provision of emergency health services in connection with the region's disease burden. The data obtained will contribute to more effective planning of emergency health services. For this purpose, case data from a total of 18 emergency health service stations (112 units) located in both central and rural areas of Karaman province between 2021 and 2023 were collected separately on a monthly and yearly basis via ASOS and evaluated in tabular format. In this study, the activities of each unit were examined in detail. To assess the effectiveness of emergency health services, the case data for each year were presented in 10 tables under the following headings: age, gender, patient types, incoming call status to the command and control center, response times of teams to cases, reasons for calls, preliminary diagnoses of cases, case triage codes, ambulance departure outcomes, and healthcare institutions to which the cases were transferred. Based on this data, a general evaluation was conducted. According to the results obtained, it was primarily determined that existing procedures in pre-hospital emergency health services should be updated and that up-to-date standard operating procedures capable of responding to all emergency situations should be developed.