Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan aile hekimlerinin afetlere hazırlık algı düzeyinin değerlendirilmesi; Tekirdağ il örneği
Evaluation of the disaster preparedness perception of family physicians working in primary health care: The case of Tekirdağ province
- Tez No: 948924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Afet Tıbbı, Aile Hekimliği, Birinci Basamak, Disaster Medicine, Family Medicine, Primary Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamızın amacı, aile hekimlerinin afetlere hazırlık algı düzeylerini belirlemek ve bu algıyı şekillendiren faktörleri Tekirdağ ili özelinde incelemektir. Kesitsel tipteki araştırmamıza 233 aile hekimi dâhil edilmiştir. Veriler; sosyodemografik bilgi formu ve“Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Personelin Afetlere Hazırlık Algısı Ölçeği”kullanılarak toplanmış, nonparametrik testlerle analiz edilmiştir. Aile hekimlerinin afetlere hazırlık algısının toplam puan ortalaması (100,61 ± 15,96) ile orta düzeyin üst sınırında olduğu saptanmıştır. Afet tıbbı eğitimi almış hekimlerin, toplamda ve tüm alt boyutlarda anlamlı olarak daha yüksek puan aldığı görülmüştür (p0,05). Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler alanında hazırlık algısının görece düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, aile hekimlerinin afetlere hazırlık konusunda farkındalıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Afet tıbbı eğitimi almış ve afet bölgesinde görev yapmış hekimlerin hazırlık algılarının anlamlı düzeyde daha yüksek olması, eğitim ve deneyimin bu süreçte belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma, afetlere hazırlık düzeyinin artırılması için afet tıbbı eğitimlerinin yapılandırılmış, sürekli ve kapsamlı şekilde sunulmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the disaster preparedness perception levels of family physicians and to examine the factors shaping this perception specifically in the province of Tekirdağ. This cross-sectional study included 233 family physicians. Data were collected using a sociodemographic information form and the“Disaster Preparedness Perception Scale for Prehospital Emergency Healthcare Personnel”and analyzed using nonparametric tests. The mean total score of family physicians' disaster preparedness perception was found to be 100.61 ± 15.96, corresponding to the upper limit of the moderate level. Physicians who had received disaster medicine training scored significantly higher both in total and across all sub-dimensions (p0.05). Perceived preparedness in the area of chemical, biological, radiological, and nuclear threats was found to be relatively low. In conclusion, family physicians were found to have a high level of awareness regarding disaster preparedness. The significantly higher preparedness perception among those with disaster medicine training and disaster zone experience indicates that education and experience are key factors. The study highlights the need for structured, continuous, and comprehensive disaster medicine training programs to improve preparedness levels.