Suça sürüklenen çocukların benlik uyum düzeylerinin ve psikolojik semptomlarının incelenmesi
An investigation of the self compliance levels and psychological symptoms of the children drifted to crime
  1. Tez No: 686144
  2. Yazar: MUSTAFA FARUK ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, çocuk, benlik imgesi, psikolojik semptom, sosyodemografik değişken, Crime, child, self image, psychological symptom, sociodemographic variable
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu çalışmada suça sürüklenen çocukların benlik uyum düzeylerinin ve psikolojik semptomlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Offer Benlik İmgesi Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Araştırmanın evreni; İzmir İlinde çocuk mahkemeleri tarafından haklarında, danışmanlık tedbiri, eğitim tedbiri, tedavi tedbiri veya denetimli serbestlik tedbiri hükmü verilen suça sürüklenmiş çocuklardır. Veri analizi sürecinde ölçeklerde boş bırakma, desen oluşturma veya aynı seçeneğin işaretlenmesi nedeniyle 11 çocuğa ait form değerlendirme dışı bırakılmış ve örneklem 148 suça sürüklenen çocuktan oluşmuştur. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği, Lilliefors düzeltmeli Tek Örneklem Kolmogorov-Smirnov Testi ile denetlenmiştir. Normallik varsayımları karşılandığında t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Normallik varsayımları karşılanmadığında ise Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, suça sürüklenen çocukların benlik uyum düzeylerinde; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, çalışma durumu, kardeş sayısı, göç durumu, ebeveyn yoksunluğu, ebeveynlerin çalışma durumu, evden kaçma durumu, sabıkalı arkadaşının olması, sabıkalı akrabasının olması, mükerrer suç işleme ve işlenen suçun türü değişkenlerinde, gruplar arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Suça sürüklenen çocukların psikolojik semptom düzeylerinde; cinsiyet, kardeş sayısı, evden kaçma durumu, sabıkalı arkadaşının olması, sabıkalı akrabasının olması, mükerrer suç işleme ve işlenen suçun türü değişkenlerinde, gruplar arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the self- compliance levels and psychological symptoms of the children drifted to crime. As a measurement tool in research; Personal Information Form which was prepared by the researcher, Offer Self Image Scale and Brief Symptom Inventory were used. The universe of the research; They are children who have been drifted to crime by the probation order and were given a consultancy, educational, treatment. During the data analysis process, the forms of eleven children were excluded from the evaluation due to their leaving the scales blank, creating a pattern or selecting the same option. As a result the sample consisted of 148 children who were drifted to crime. Whether the data showed normal distribution was checked by Lilliefors corrected Single Sample Kolmogorov-Smirnov Test. When the normality assumptions were met, t-test and One Way Analysis of Variance were used. If the assumptions of normality were not met, Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test were used. According to the findings obtained as a result of this research, in the self- compliance levels who are drifted to crime; In the variables of gender, age, educational status, employment status, number of siblings, migration status, parental deprivation, parents' employment status, running away from home, having a criminal friend, having a criminal relative, repeated crime and type of crime, the differences between the groups were found to be statistically significant. In the psychological symptom levels of children who are drifted to crime; It was found that the differences between the groups were statistically significant in the variables of gender, number of siblings, running away from home, having a criminal friend, having a criminal relative, repeated crime and type of crime.The findings are discussed in the light of the literature.