Sağlık turizmine ticari diplomasi ve sağlık diplomasisinin entegrasyonu: Türkiye'ye özgü sağlık ataşeliği önerisi
Integration of commercial diplomacy and health diplomacy in health tourism: A proposal for a health attaché specific to Turkey
- Tez No: 971447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAFER TALHA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış politika, Sağlık diplomasisi, Sağlık turizmi, Health diplomacy, Medical tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sağlık turizmini dış politika aracı olarak konumlandırmakta ve Türkiye'ye özgü bir sağlık ataşeliği modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, uluslararası hasta akışını yönlendiren yapısal, kurumsal ve diplomatik faktörleri analiz ederek, başarılı ülkelerin uygulamalarıyla karşılaştırmalı değerlendirme yapmıştır. Bu doğrultuda önerilen model, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın eşgüdümünde çalışacak, çok paydaşlı ve disiplinlerarası bir yapıya sahiptir. Sağlık ataşelerinin görev tanımı, hasta güvenliği, hizmet kalitesi, uluslararası akreditasyon süreçleri, yabancı sigorta sistemleriyle entegrasyonu, kültürel arabuluculuk ve sağlık yatırımlarının takibi ve desteklenmesini içermektedir. Bu bağlamda, sağlık diplomasisi ile ticari diplomasiyi bir araya getiren özgün bir sağlık ataşeliği modeli önerilmektedir. Ataşeliklerin kriz dönemlerinde Türkiye'nin sağlık diplomasisini sahada temsil eden stratejik aktörler olabileceği değerlendirilmektedir. Bu yapıların kriz dönemlerinde etkinliği değerlendirilmektedir. Modelin; ilgili bakanlıkların arasındaki eşgüdümle yürütülmesi planlanmakta olup, Türkiye'nin sağlık turizminde sürdürülebilirlik, uluslararası tanınırlık ve rekabet gücü gibi alanlarda önemli katkılar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, sağlık ve ticari diplomasinin entegrasyonunu esas alan bu modelin, Türkiye'nin sağlık turizmi politikalarında sürdürülebilirlik, temsil gücü ve küresel rekabet avantajı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis positions health tourism as a foreign policy tool and aims to develop a health attaché model specific to Turkey. The research analyses the structural, institutional and diplomatic factors that influence international patient flows and compares them with the practices of successful countries. The proposed model is a multi-stakeholder, interdisciplinary structure that will operate under the coordination of the Ministry of Health, the Ministry of Trade and the Ministry of Foreign Affairs. The duties of health attachés include patient safety, service quality, international accreditation processes, integration with foreign insurance systems, cultural mediation, and monitoring and supporting health investments. In this context, a unique health attaché model that combines health diplomacy with commercial diplomacy is proposed. It is assessed that attaché offices can be strategic actors representing Turkey's health diplomacy in the field during crisis periods. The effectiveness of these structures during crisis periods is being evaluated. It is planned that the model will be implemented in coordination with the relevant ministries, and it has been concluded that it will make significant contributions to Turkey's health tourism in terms of sustainability, international recognition, and competitive strength. In conclusion, it is anticipated that this model, which is based on the integration of health and commercial diplomacy, will provide sustainability, representational power, and global competitive advantage in Turkey's health tourism policies