Ahmed Fasîh Dede'nin Türkçe Divanı'nda şahıslar
Characters in Ahmed Fasîh Dede's Turkish Divan
  1. Tez No: 971464
  2. Yazar: NURCAN SALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fasih Ahmed Dede, İmaj, İmge, Şahıslar, Fasih Ahmed Dede, Image, Characters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Şairler, şahıslar etrafında oluşan imajları kendi hayal dünyalarında yeniden işleyerek dile getirirler. Bu süreçte şahısların sadece tarihî veya biyografik kimlikleri değil, aynı zamanda kültürel ve edebî çağrışımları da şiire taşınır. Böylelikle hem kavram genişlemesi sağlanır hem de şairin imaj dünyasında yeni anlam katmanları ortaya çıkar. Ahmed Fasîh Dede, 17. yüzyıl divan şiirinin önemli temsilcilerinden biridir. Devlet kademelerindeki görevleri, tasavvufî kimliği ve döneminin önde gelen şairlerinden biri olması nedeniyle şiirlerinin toplu olarak yer aldığı Divan'ında geniş bir şahıs kadrosu yer alır. Bu çalışmamızda Ahmed Fasih Dede'nin Divanı'nda yer alan şahıslar ve bu şahıslar etrafında oluşturulan anlam ve imaj dünyası incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma yapılırken Fasih Dede'nin Divanı'ında, öncelikle şahıslar tespit edilmiş, ardından şahıslar hakkında bilgi verildikten sonra şahısların işlendiği beyitler günümüz Türkçesine aktarılmıştır. İlgili beyitler anlam ve imaj dünyası açısından yorumlanmıştır. Giriş ve şahısların tasnif edildiği dokuz başlıktan oluşan bu çalışmada Ahmed Fasih Dede'nin, şahısları; anlatımı güçlendirmek, duygu ve düşüncelerini aktarmak, memduhu veya kendisini övmek gibi amaçlarla kullandığı görülmüştür. Ahmed Fasîh Dede'nin Divanı'nda tarihî, mitolojik, efsanevî, dinî ve tasavvufî şahsiyetlerin yanı sıra çeşitli amaçlarla kullanılan başka isimlerin de bulunduğu tespit edilmiştir. Bu şahıslar da çalışmamızın ilgili bölümlerinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poets Express the images formed around individuals by reworking them in their own imaginative worlds. İn this process, not only the historical or biographical identities of the individuals but also their cultural and literary associations are brough into the poem. This not only broadens the concepts but also reveals new layeers of meaning in the poet's imagery. Ahmed Fasih Dede is a prominent representative of 17th-century Divan poetry. Due to his ranks on goverment, his Sufi identity, and his status as one of the leading poets of his time, his Divan, which contains a collection of his poems, encompasses a wide range of individuals. This study examines the individuals featured in Ahmed Fasih Dede's Divan and the world of meaning and imagery created around them. İn this study, the individuals in Fasih Dede's Divan were first identified, then after providing information about the individuals, the couplets depicting the individuals were translated into modern Turkish. The couplets were interpreted in terms of their meaning and imagery. This study, consisting of an introduction and nine headings, classifying characters, demonstrates that Ahmed Fasih Dede used characters for purposes such as strengthening narrative, conveying feelings and thoughts, and praising himself or herself. Ahmed Fasih Dede's Divan has been found to contain historical, mythological, legendary, religious, and Sufi figures, as well as other names used for various purposes. These characters are also evaluated in the relevant sections of our study.