18- 35 yaş arasındaki kadınların partnerleri tarafından psikolojik şiddete maruz kalma düzeyinin incelenmesi ve depresyon, anksiyete, stres üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
An examination of the level of psychological violence experienced by women aged 18–35 from their partners and its impact on depression, anxiety, and stress
  1. Tez No: 971495
  2. Yazar: HİLAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Violence against women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik psikolojik şiddet; aşağılama, tehdit, duygusal ihmal, kontrol, kıskançlık ve sosyal izolasyon gibi yollarla uygulanan, fiziksel iz bırakmayan ancak ruhsal bütünlüğü ciddi biçimde zedeleyen bir şiddet türüdür. Bu araştırma, partner ilişkilerinde psikolojik şiddete maruz kalan kadınların ruhsal sağlık düzeylerinin belirlenmesini ve bu şiddetin depresyon, anksiyete ve stres üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'de yaşayan ve son bir yıl içinde fiziksel şiddete maruz kalmamış ve psikiyatrik tanı almamış 18-35 yaş aralığındaki 610 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Psikolojik Şiddet Ölçeği ve DASS-21 (Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği) uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiş; korelasyon, regresyon ve varyans analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik şiddete maruz kalma düzeyinin artması, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinde anlamlı bir artışla ilişkilidir. Özellikle psikolojik şiddetin“ihmal etme”alt boyutu, tüm ruhsal belirti düzeylerini anlamlı şekilde yordarken, diğer alt boyutlar (kıskançlıkla kontrol, alay etme, eleştirme) anlamlı yordayıcı olarak bulunmamıştır. Ayrıca eğitim düzeyi arttıkça psikolojik şiddete maruz kalma düzeyinin anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden yaş, psikolojik şiddet düzeyi üzerinde kısmen etkili bulunurken; medeni durum ve ilişki süresinin etkisi anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak, çalışma psikolojik şiddetin genç kadınların ruh sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini açık biçimde ortaya koymuş; bireysel desteklerin yanı sıra eğitici ve önleyici toplumsal müdahalelerin gerekliliğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Psychological violence against women includes behaviors such as humiliation, threats, emotional neglect, control, jealousy, and social isolation. Although it does not leave visible physical marks, it can seriously impair mental well-being. This study aims to identify the levels of psychological violence experienced by women in romantic relationships and to evaluate its impact on depression, anxiety, and stress. The research was conducted with 610 women aged 18–35 living in Turkey who had not experienced physical violence in the past year. Participants completed a Sociodemographic Information Form, the Psychological Violence Scale, and the DASS-21 (Depression, Anxiety, Stress Scale). Data were analyzed using SPSS 27, employing correlation, regression, and variance analyses. The findings revealed that as the level of psychological violence increased, levels of depression, anxiety, and stress also increased significantly. Among the subdimensions of psychological violence, only“emotional neglect”was found to be a significant predictor of all three emotional symptoms, whereas“controlling through jealousy,”“mocking,”and“criticism”did not show a significant predictive effect. In addition, as the education level increased, exposure to psychological violence significantly decreased. Age was found to have a partial effect on psychological violence, while marital status and relationship duration did not show any significant impact. In conclusion, the study clearly demonstrates the destructive impact of psychological violence on the mental health of young women. It highlights the need for not only individual psychological support but also broader educational and preventive societal interventions.