Resimli çocuk kitaplarında toplumsal cinsiyet perspektifi
Gender perspective in illustrated children's books
  1. Tez No: 971548
  2. Yazar: EKİN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TUFAN BAKNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, resimli çocuk kitapları, eşitlik, gender, illustrated children's books, equality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, resimli çocuk kitaplarında toplumsal cinsiyet temsillerini görsel analiz yöntemiyle incelemektedir. Çocukluk dönemi, toplumsal cinsiyet rollerinin öğrenildiği ve içselleştirildiği kritik bir evre olduğundan, bu döneme hitap eden görsel anlatıların taşıdığı ideolojik yapı büyük önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında seçilen kitaplarda karakterlerin kişilik özellikleri, mekânsal konumlanmaları, meslek temsilleri, giysi türleri ve kapak görselleri toplumsal cinsiyet perspektifiyle değerlendirilmiştir. Kuramsal çerçevede Simone de Beauvoir, Judith Butler, bell hooks ve Cordelia Fine gibi düşünürlerin yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Bulgular, bazı görsellerin geleneksel cinsiyet rollerini yeniden ürettiğini; ancak giderek artan sayıda temsilde bu kalıpların sorgulandığını ve dönüştürüldüğünü göstermektedir. Tez, çocuk edebiyatının yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda ideolojik bir alan olduğunu ortaya koymakta ve çocuk edebiyatında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı anlatıların çoğaltılarak eşitlikçi bir toplum hayaline katkı sunulabileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines gender representations in illustrated children's books through visual analysis. Since childhood is a critical period during which gender roles are learned and internalized, the ideological structure embedded in visual narratives regarding this stage carries significant importance. Within the scope of the current study, selected books are analyzed from a gender perspective by focusing on characters' personality traits, spatial positioning, occupational representations, clothing types and cover illustrations. The theoretical framework draws upon the approaches of scholars such as Simone de Beauvoir, Judith Butler, Bell Hooks and Cordelia Fine. The findings reveal that while some illustrations reproduce traditional gender roles, an increasing number of visual representations challenge and transform these patterns. The thesis reveals that children's literature is not only a pedagogical but also an ideological sphere and asserts that increasing gender-sensitive narratives in this field can contribute to the ideal of a more egalitarian society.