Ülkelerin gelir gruplarına göre sağlık sistemi ve göstergelerinin incelenmesi
Research of the health system and indicators of countries byincome group
- Tez No: 971549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET KIRCI ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Ekonomisi, Sağlık Sistemleri, Sağlık Göstergeleri, Sağlık Harcaması, Kümeleme Analizi, Health Economics, Health Systems, Health Indicators, Health Expenditure, Cluster Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel düzeyde sağlık sistemlerinin sınıflandırılması, başarılı uygulama örneklerinin tespit edilmesi, sorunlu alanların belirlenmesi ve sürdürülebilir sağlık politikalarının geliştirilmesi açısından önemlidir. Sınıflandırmaların doğru bir şekilde yapılabilmesi ise sağlık sisteminin sadece yönetişimsel bir yapı olarak değil, ekonomik ve sosyal bir olgu olarak ele alınması ile mümkündür. Bu çalışmada, ülkelerin sağlık sistemleri, çok boyutlu istatistiksel analizler çerçevesinde incelenmiş ve analiz sonuçları veri görselleştirme tekniği kullanılarak dünya haritasına yansıtılmıştır. Sistemlerin temel göstergeleri, bu göstergelerin sağlık çıktılarıyla olan ilişkisi aynı zamanda ülkelerin sağlık sistemlerinin gelir düzeyleri ve coğrafi konumla olan ilişkisi de ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, sağlık sistemlerinin sınıflandırılması ve ayrışmalarında etkili temel faktörlerin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında 156 ülkeye ait 19 sağlık göstergesi kümeleme analizi aracılığıyla çözümlenmiştir. Gerçekleştirilen analizler, yalnızca dünyadaki mevcut durumu betimlemekle kalmayıp, aynı zamanda sağlık alanında başarılı ülke ve sistem örnekleri üzerinden ülkelerin sağlık sistemlerine yönelik politika üretme süreçlerine de katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, sağlık sistemleri arasında belirli örüntülerin varlığına vurgu yapmaktadır. Söz konusu bulgular, bazı kümelerin gelir gruplarıyla örtüştüğünü, bazılarının ise bölgesel benzerlikler taşıdığını ortaya çıkarmıştır. Çalışma, ülkeler arası sağlık sistemi farklılıklarının gelir düzeyi ve coğrafya faktörlerini de dikkate alarak yapısal ekonomik ve sosyal göstergeler üzerinden anlamaya ve sınıflandırmaya yönelik bir çabanın ürünüdür. Amaç, bu sistemler arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyerek daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir sağlık politikalarının şekillenmesine bilimsel bir temel oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
The classification of health systems at the global level is important for identifying successful practices, detecting problematic areas, and developing sustainable health policies. Accurate classifications can only be achieved by considering the health system not merely as a governance structure, but as an economic and social phenomenon. In this study, the healthcare systems of countries were examined within the framework of multidimensional statistical analyses, and the analysis results were projected onto a World map using data visualization techniques. While the main indicators of the systems and their relationship with health outcomes were analyzed, the relationship of countries' health systems with income levels and geographical location was also considered. The aim of the study is to identify the key factors that influence the classification and differentiation of health systems. Within the scope of the research, 19 health indicators for 156 countries were analyzed through cluster analysis. The analyses conducted not only describe the current global situation but also aim to contribute to the policymaking processes regarding health systems by drawing on examples of successful countries and systems in the field of health. The findings highlight the existence of certain patterns among health systems. These results reveal that while some clusters overlap with income groups, others exhibit regional similarities. The study is an attempt to understand and classify cross-country health system differences through structural economic and social indicators, taking into account both income level and geography. The objective is to provide a scientific basis for shaping fairer, more inclusive, and more sustainable health policies by identifying the similarities and differences among these systems.