Spor sponsorluğu yönetimi ölçeği: Ölçek geliştirme, geçerlikve güvenirlik çalışması (SSYÖ)
Sports sponsorship management scale: Scale development, validity and reliability study (SSYÖ)
- Tez No: 971621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜREL GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Geçerlik ve Güvenirlik, Spor Sponsorluğu, Sponsorship, Validity and Reliability, Sports Sponsorship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sportif faaliyetler içerisinde maddi veya ayni destek sağlaması bakımından önemli yer tutan sponsorluk kavramı, hem bireysel sporcular ve spor kulüpleri hem de spor organizasyonlarına sağlamış olduğu katkılar nedeniyle son zamanlarda fazlaca tercih edilmektedir. Bu düşünceye istinaden çalışmanın amacı, spor sponsorluğu yönetimi ölçeğini (SSYÖ) geliştirmek, geçerlik ve güvenirlik analizlerini yapmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 708 (433 erkek, 275 kadın) katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler, Google Form üzerinden online olarak toplanmıştır. İlk olarak madde havuzu oluşturulmuş, uzman görüşlerine sunulmuş ve CVI değerleri hesaplanmıştır. Bu değerlendirmeler sonrasında taslak ölçeğe son hali verilmiştir. Verilerin analizinde yapı geçerliğinin incelenmesi aşamasında açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirlik analizlerinde ise test-tekrar-test, madde analizi, Cronbach alfa katsayısı ve %27'lik alt-üst grup testleri yapılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde; alt-üst grup madde analizi sonrası tüm maddelerin ortalama puanları arasında manidar farklılığın olduğu görülmüştür. Test tekrar test sonuçları, ölçeğin geneli ve alt boyutlarına ilişkin iki uygulama sonuçları arasında manidar farklılıkların bulunmadığını göstermiştir. Ayrıca, ölçeğin geneli ve alt boyutlarına ilişkin cronbach alfa iç tutarlık katsayılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, spor sponsorluğu yönetimi ölçeği (SSYÖ) 17 madde ve 3 alt boyuttan oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak son halini almıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sponsorship, which has an important place in terms of providing financial or in-kind support in sports activities, has recently been preferred due to its contributions to both individual athletes and sports clubs and sports organizations. Based on this idea, the study aims to develop a sports sponsorship management scale (SSYÖ) and to conduct validity and reliability analyses. The study group consists of 708 (433 male, 275 female). A convenience sampling method was used to determine the study group of the study. Data were collected online via a Google Form. First, an item pool was created, presented to experts opinions, and CVI values were calculated. After these evaluations, the draft scale was finalized. In the analysis of the data, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were applied in the examination of structural validity. In the reliability analyses of the scale, test-retest, item analysis, Cronbach's alpha coefficient, and 27% lower-upper group tests were conducted. When the research findings were examined, it was seen that there was a significant difference between the mean scores of all items after the lower-upper group item analysis. Test-retest results showed that there were no significant differences between the two application results regarding the overall scale and its sub-dimensions. In addition, it was determined that the Cronbach's alpha internal consistency coefficients regarding the overall scale and its sub-dimensions were high. As a result, the sports sponsorship management scale (SSYÖ) took its final form as a valid and reliable scale consisting of 17 items and 3 sub-dimensions.