Kanser hasta ve hasta yakınlarının enfeksiyon algısının incelenmesi
Evaluation of infection perception of cancer patients and patient complaints
  1. Tez No: 971620
  2. Yazar: YASEMİN TEMURALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÜNVER, PROF. DR. İFTAHAR KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon kontrolü, Enfeksiyonlar, Hasta bakımı, Kanser, Infection control, Infections, Patient care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kanser hastaları ve hasta yakınlarının enfeksiyondan korunma davranışları (EKDD) ile enfeksiyon tehdidine karşı duyarlılık düzeylerini (ETKDÖ) çeşitli sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından inceleyerek, bu iki kavram arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Acıbadem Sağlık Grubu İstanbul hastanelerinin poliklinik ve yatan hasta servislerinde Ağustos 2023 – Ağustos 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Örneklemi, araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 102 kanser hastası ve 102 hasta yakını oluşturmuştur. Veriler;“Hasta Veri Toplama Formu”,“Hasta Yakını Veri Toplama Formu”ve her iki gruba uygulanan“Enfeksiyon Tehditine Karşı Duyarlılık Ölçeği (ETKDÖ)”ile toplanmıştır. Veri toplama süreci gönüllülük esasına dayalı olarak yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirilmiş, analizler IBM SPSS Statistics 27.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ile uygun parametrik ve non-parametrik testler uygulanmıştır. Etik kurul onayı ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Bulgular, hem kanser hastalarının hem de hasta yakınlarının enfeksiyondan korunma konusunda genel olarak bilinçli davrandıklarını göstermiştir. Ancak yüksek tehdit algısına sahip bireylerin her zaman yüksek düzeyde korunma davranışı göstermediği belirlenmiştir. Bu durum, sağlık davranışlarının yalnızca algı veya duyguya değil, bilgi düzeyi, sağlık okuryazarlığı ve sistem desteği gibi çok boyutlu etkenlere bağlı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, enfeksiyondan korunma bilincinin geliştirilmesinde bütüncül, eğitim temelli ve sürdürülebilir müdahalelerin gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the infection prevention behaviors (IPB) of cancer patients and their relatives, as well as their sensitivity levels toward the threat of infection (ITTS), in relation to various sociodemographic and clinical variables, and to reveal the relationship between these two concepts. This descriptive and cross-sectional research was carried out in the outpatient clinics and inpatient units of Acıbadem Healthcare Group hospitals in Istanbul between August 2023 and August 2025. The sample consisted of 102 cancer patients and 102 patient relatives who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected using the“Patient Data Collection Form,”the“Patient Relative Data Collection Form,”and the“Infection Threat Sensitivity Scale (ITSS)”applied to both groups. Data collection was conducted through face-to-face interviews on a voluntary basis, and analyses were performed using IBM SPSS Statistics 27.0. Descriptive statistics and appropriate parametric and non-parametric tests were used. Ethical approval was obtained, and informed consent was secured from all participants. The findings indicated that both cancer patients and their relatives generally demonstrated awareness and positive behaviors toward infection prevention. However, individuals with a high perception of infection threat did not always exhibit high levels of preventive behavior. This suggests that health behaviors are influenced not only by perception or emotion but also by multidimensional factors such as knowledge level, health literacy, and system support. Consequently, the results emphasize the importance of holistic, education-based, and sustainable interventions to improve infection prevention awareness among cancer patients and their relatives.