Biyogaz-güneş hibrit enerjili absorbsiyonlu soğutma sisteminin bir serada uygulanabilirliğinin incelenmesi
Assessment of a biogas-solar hybrid powered absorption cooling system's applicability for a greenhouse
  1. Tez No: 971693
  2. Yazar: MOHAMMED M MOHAMMEDSHAKIR ALDABBAGH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERYAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Düz güneş toplayıcısı, Plastik seralar, Soğurmalı soğutma sistemleri, Flat plate solar collector, Plastic greenhouses, Absorption cooling systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Fosil yakıt enerji kaynakları endişe verici bir oranda hızla tükenmekte ve elektrikli ısıtma ve soğutma sistemleri büyük ölçüde bu enerji kaynağına bağımlı hale gelmektedir. Ekonomik olarak sürdürülebilir altyapı sağlama ihtiyacının artması, çevresel sürdürülebilirliği ve enerji verimliliğini sağlamak için seralarda kapsamlı bir iyileştirme gerektirmektedir. Isıtma ve soğutma sistemlerinin kullanımı olumsuz çevresel sonuçlara yol açmakta ve elektrik altyapılarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, absorbsiyonlu soğutma sistemlerinde temel parametrelerin belirlenmesi ve yeni tasarlanmış bir absorbsiyonlu soğutma sisteminin tasarımı ve değerlendirmesi sunulmaktadır. Ayrıca, enerji verimliliğinin artırılması ve sera gazı emisyonlarının çevresel açıdan sürdürülebilir hale getirilmesinin analizi de çalışmanın genel amacıdır. Bu tezde, tek etkili lityum bromür absorbsiyonlu soğutma sistemin özgün tasarımı gösterilmiştir. Burada sisteme biyogaz, güneş kolektörleri ve atık ısıyla sıcak su verilmiştir. Bir soğutucu, su soğutmalı bir yoğuşturucudan oluşan soğutma kulesi tarafından desteklenmiştir. Bu sistemde, çalışma akışkanı veya diğer adıyla soğutucu sudur. TRNSYS kodu, tüm sistemin çalışır durumdayken işlevselliğini belirlemek için kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Soğutma yükü hesaplamasının sonuçlarının kullanımıyla, her ay için gereken aylık soğutma yükünü sağlamak mümkündür. Yukarıdaki seranın maksimum soğutma yükü Haziran ayında 36,50 kW, Temmuz ayında 48,90 kW ve Ağustos ayında 42,27 kW idi. Soğutucunun kapasitesi, seranın sabah 10'dan akşam 8'e kadar olan soğutma ihtiyaçlarını karşılamıştır. Seranın Aralık ayındaki ısıtma yükü 24,50 kW, Ocak ayındaki ısıtma yükü 26,46 kW ve Şubat ayındaki ısıtma yükü 29,65 kW idi. Performans açısından absorbsiyon soğutma sistemin performans katsayısı 0,712 olarak sonuçlanmıştır. Seranın soğutma ve ısıtma ihtiyacının elektrikli soğutma sistemiyle karşılanması durumunda, Temmuz ayında 1.845 kg CO2, Haziran ayında 1.052 kg CO2 ve Ağustos ayında, yaklaşık 1.568 kg CO₂ atmosfere salınacaktır. Kış aylarındaysa, Aralık ayında 750 kg CO2, Ocak ayında 882 kg CO2 ve Şubat ayında ise 870 kg CO2 karbondioksit emisyonu gerçekleşecektir. Çalışmanın sonuçlarından yola çıkılarak, İzmir'deki mevcut biyogaz sistemlerine absorbsiyonlu soğutma teknolojisinin dahil edilmesiyle elde edilecek karbondioksit emisyonu azaltımı ve elektrik tasarrufunun hesaplanması ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The exhaustion of fossil fuel reserves of energy is doing so at alarming rate, and electrical heating and cooling systems continually establish an escalated dependency on these sources of supply. The increased need of the economically sustainable infrastructure demands comprehensive improvement of arrays like greenhouses to ensure sustainability in environment and energy efficiency. The introduction of air-cooling system has negative impacts to the environment and has had significant impacts to the electrical infrastructures. The given research is based on investigation of the determination of the parameters of the system, design and performance calculations of a new developed absorption cooling system, and the goals of the research within greenhouse technologies like energy efficiency and environmentally friendly approach. This thesis explains the innovative work of a single-effect lithium bromide absorption cooling system. The system has facilities working with the use of biogas, solar collectors, and waste heat to generate hot water. A chiller works via a cooling tower which has a condenser that has a cooling of water. In this system, the fluid that is utilized and is commonly known as the refrigerant is water. TRNSYS code is thoroughly designed to evaluate issues of the entire system aspect during the operation period. By examining results of cooling load calculation, it is possible to get desired monthly cooling load in each month. The greatest cooling demand of the greenhouse was reported, 36.50 kW was measured in June and elevated at 48.90 kW in July and 42.27 kW in August. The absorption system can serve the cooling needs of the greenhouse satisfactorily between 10 am and 8 pm. The greenhouse heating load reading as at December was 24.50 kW, January 26.46 kW as at February 29.65 kW. The coefficient of performance of the absorption cooling system has the value of 0.712. If the cooling and heating demand of the greenhouse is met by a conventional electric compression cooling system, the estimated carbon dioxide emissions would reach approximately 1,845 kg in July, 1,052 kg in June, and around 1,568 kg in August. During the winter period, the emissions are projected to be about 750 kg in December, 882 kg in January, and 870 kg in February. Based on the results of the study, the carbon dioxide emission reduction and electricity savings to be achieved by incorporating absorption cooling technology into the existing biogas systems in Izmir were calculated and evaluated.