Yeşil tedarik zinciri uygulamalarının çevresel performansa etkilerine ilişkin algılamalar: Mersin ili üretim işletmeleri çalışanları üzerine bir uygulama
Perceptions on the effects of green supply chain practiceson environmental performance: An application on employeesof manufacturing enterprises in mersi̇n province
- Tez No: 971700
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Lojistik, Çevresel Sürdürülebilirlik, Tersine Lojistik, Green Logistics, Environmental Sustainability, Reverse Logistics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
Özet
1980'lerden bu yana işletmeler için verimlilik ve rekabet gücü daha da önemli hale geldi. Ancak doğal kaynakların korunması ve çevresel sürdürülebilirlik konuları giderek insanlığın gündemine yerleşiyor. Şirketler sosyal sorumluluğun öneminin farkına varıyor ve yalın uygulamalara yöneliyor. Yeşil tedarik zincirleri, hammaddeden bitmiş ürüne kadar ileri ve geri lojistik faaliyetlerini içerir. Yeşil tedarik zinciri kavramı; yeşil tasarım, yeşil üretim, yeşil dağıtım, yeşil satın alma, tersine lojistik faaliyetlerini kapsamaktadır. Yeşil tedarik zinciri yönetimi, şirketlerin yalnızca kaynaklarının kullanımını optimize etmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına da yardımcı olur. Tezin amacı, üretim işletmelerinde yeşil tedarik zinciri uygulamalarının çevresel performansa etkilerini ve bunun çalışanlarca nasıl algılandığını ölçmektir. Bu amaçla Mersin ilinde 50 firmaya anket ulaştırılmıştır, bu firmalardan 400 kişi anket çalışmasını cevaplamıştır. Anketler internet üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bulgular, çevre performansı ile çevre yönetim sistemleri arasındaki öncelikli ilişkilerin yanı sıra çevre yönetim sistemlerini etkileyen diğer faktörleri de tanımlamaktadır. Ayrıca firma büyüklüğü, faaliyet yılı gibi örneklem özellikleri de araştırılmıştır. Araştırmalar, üst yönetimin desteğinin esas olarak çevre yönetim sistemlerini etkilediğini, çevre yönetim sistemlerinin ise esas olarak çevre performansını etkilediğini göstermektedir. Tez araştırmasında yeşil tedarik zincirleri ve bileşenleri incelenmiş ve bu kavramın literatürdeki tarihsel gelişimine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, efficiency and competitiveness have become increasingly paramount for businesses. Concurrently, the conservation of natural resources and environmental sustainability have garnered significant global attention. In this context, companies have become more cognizant of their social responsibilities and have begun adopting lean and sustainability-oriented practices. Green supply chain management encompasses both forward and reverse logistics processes, covering green design, green production, green distribution, green procurement, and reverse logistics activities. This management approach not only optimizes resource utilization but also contributes to the preservation of natural resources. The aim of this study is to evaluate the impact of green supply chain management practices on environmental performance within manufacturing enterprises and to assess how these effects are perceived by employees. To this end, a survey was conducted with 50 companies operating in Mersin, and a total of 400 employees participated in the study. Data were collected through online questionnaires. The findings reveal the key relationships between environmental performance and environmental management systems, while also identifying other factors influencing these systems. Additionally, sample characteristics such as firm size and years of operation were examined. The research findings indicate that top management support plays a crucial role in shaping environmental management systems, which, in turn, significantly influence environmental performance. In this study, green supply chains and their components were analyzed in detail, and the historical development of the concept in the literature was also explored.