Teknoparklarda yer alan işletmelerin pazarlama olgunluk düzeylerinin belirlenmesi: Ege Bölgesi teknopark işletmeleri üzerine bir uygulama
Determination of marketing maturity levels of businesses in technoparks: An application on Aegean Region technopark enterprises
- Tez No: 971701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve teknoloji, Girişimci pazarlama, Müşteri tercihli pazarlama stratejileri, Teknoloji geliştirme bölgeleri, Teknoloji ürünü, Teknolojik inovasyon, Veri tabanlı pazarlama, Ürün geliştirme, Ürün inovasyonu, Ürün pazarlaması, Science and technology, Entrepreneurial marketing, Customer-based marketing strategies, Technology development areas, Technology product, Technological innovation, Database marketing, Product development, Product innovation, Product marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ege Bölgesi'nde yer alan teknopark işletmelerinin pazarlama olgunluk düzeylerini belirlemeyi ve bu düzeyleri etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında teknoparklarda faaliyet gösteren 391 işletmeden elde edilen veriler doğrultusunda beş temel boyutta (Ar-Ge, Süreç, Pazar, Pazarlama ve Satış) olgunluk düzeyleri değerlendirilmiştir. Çalışmada genel tarama modeli benimsenmiş, nicel veri toplama aracı olarak yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla frekans, t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, işletmelerin pazarlama olgunluk düzeyleri genel olarak yüksek olmakla birlikte, bu düzeylerin üniversite iş birliği, ürün ticarileştirme desteği alma, yöneticilerin eğitim düzeyi ve ülke menfaatlerine katkı algısı gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Korelasyon analizi sonuçları, ticarileşme ve pazarlama boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Buna göre, Ar-Ge faaliyetlerinde yüksek olgunluk sergileyen işletmelerin pazarlama ve satış performanslarının da yüksek olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the marketing maturity levels of technopark enterprises in the Aegean Region and to examine the factors affecting these levels. Within the scope of the research, maturity levels in five basic dimensions (R&D, Process, Market, Marketing and Sales) were evaluated in line with the data obtained from 391 enterprises operating in technoparks. In the study, a general survey model was adopted and a structured questionnaire form was used as a quantitative data collection tool. The data obtained were evaluated with frequency, t-test, ANOVA and Pearson correlation analysis through SPSS program. According to the findings of the research, although the marketing maturity levels of enterprises are generally high, these levels show significant differences according to variables such as university cooperation, receiving product commercialization support, education level of managers and perception of contribution to national interests. Correlation analysis results revealed statistically significant and positive relationships between commercialization and marketing dimensions. Accordingly, it is understood that enterprises that exhibit high maturity in R&D activities also have high marketing and sales performances.